Societat

Societat

Reforç de la prevenció contra la mutilació genital femenina

Les 73 taules locals que fan tant pedagogia com detecció de risc van treballar l’any passat en 132 casos

Es calcula que unes 6.300 nenes menors de 14 anys de Catalunya podrien patir una ablació

La mutilació genital femenina (MGF) amenaça tres milions de nenes cada any al món i es calcula que més de 200 milions de dones han estat mutilades, sobretot en 28 països africans. A Catalunya hi viuen 21.300 dones i 6.300 nenes de menys de 14 anys d’aquests països estarien en risc , per tant, de ser sotmeses a l’ablació. Ja fa uns anys que les administracions aposten per la preservació de la salut i drets d’aquestes dones i nenes i, segons dades de la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, l’any passat es van tractar 132 casos de prevenció. A més, es van fer onze intervencions de sensibilització més directa en famílies concretes.

Coincidint amb el 6 de febrer, que és la data que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va fixar com a Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que l’any passat es van posar en marxa tretze noves taules locals per prevenir aquesta pràctica i que ara n’hi ha un total de 73 que van permetre treballar en 132 casos.

La taules les formen professionals del sector mèdic, del professorat, del treball social i també policial que interactuen amb les comunitats on es considera que pot existir risc que es practiqui la mutilació genital a nenes i noies. Es tracta, per tant, de prevenir i alhora detectar el més aviat possible qualsevol situació de risc, expliquen alguns dels professionals implicats. El protocol d’actuació s’organitza a escala local precisament per aprofitar el coneixement i el contacte directe que tenen metges –uns 400 professionals han fet una formació específica en aquest àmbit– i professorat. Un cop hi ha la sospita o detecció, subratllen, és necessari actuar amb molta coordinació i celeritat. A Catalunya, la mutilació genital femenina es considera violència masclista en l’àmbit social o comunitari, perquè “impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones”.

Més nenes en risc

Segons un estudi que la Fundació Wassu UAB va fer públic a finals del 2017 amb dades del 2016, a tot l’Estat hi ha unes 18.400 nenes en risc de patir mutilació genital. El nombre de menors en risc va augmentar un 63,8% entre el 2008 i el 2016, tot i que era inferior en comparació amb el 2012. En el cas de Catalunya, hi hauria 6.295 nenes en risc, mentre que el 2012 es van xifrar en 6.699. La fundació, que té una seu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i una altra a Gàmbia, insisteix en la necessitat de seguir aplicant més estratègies preventives i formar millor els professionals de la salut.

Fa tres anys es va crear el circuit per a la reconstrucció de clítoris a dones residents a Catalunya víctimes de mutilació. El circuit ha atès 26 dones i s’han practicat deu intervencions quirúrgiques.

LA XIFRA

28
Són els països
on es fa la mutilació. Entre ells Nigèria, Senegal, Gàmbia i Mali. Es veu com un ritual de puresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona