Societat

El concurs de l’oli de la Fira de Jesús s’internacionalitza

L’oli, la garrofa i la cultura popular són els tres eixos del certamen que se celebra aquest dissabte i diumenge

Jeroni Castell, xef de Les Moles d’Ulldecona, amb una estrella Michellin, serà l’encarregat demà a la tarda d’inaugurar oficialment la XXIII Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i la II Fira de la Garrofa que Jesús celebra aquest cap de setmana. L’edició passada, el certamen que és aparador de l’oli que es produeix al territori va fer un pas endavant per ajudar a donar a conèixer i reivindicar el valor d’aquest producte: el certamen va presentar l’oli guanyador del seu Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre a dos concursos de Japó i França. “Al Japó el nostre oli va obtenir una menció especial”, explica l’alcalde, Víctor Ferrando. Vista la bona experiència, la iniciativa es manté i el projecte d’internacionalització s’amplia a través del mateix concurs. “Obrim una altra categoria al Tast, per a olis d’altres països, ja que pensem que l’oli extra verge ebrenc pot competir amb totes les garanties, i també es convoca una categoria per a olis ecològics”, diu Ferrando. Relacionat amb l’oli s’ha de destacar també l’Espai Àgora, la celebració de la Taula de l’Oli, que fixa els preus i tots els concursos i sortejos tradicionals.

Aquest treball de reivindicació i difusió, la fira de Jesús també el farà amb la garrofa en col·laboració amb EIG, Empreses Innovadores de la Garrofa. “Ara mateix la indústria alimentària només dona valor al garrofí, la llavor que s’utilitza per a espessidors i estabilitzants, quan és un producte amb excel·lents propietats. Es tracta de donar valor també a la polpa de la garrofa i buscar noves aplicacions”explica Ferrando. Així doncs, la II Fira de la Garrofa estrenarà un concurs d’elaboració de rebosteria amb farina de garrofes per a professionals i públic en general i a tots els participants se’ls regalarà 300 grams d’aquesta farina, “un producte gurmet difícil de trobar”, descriu l’alcalde.

Finalment, l’altre gran eix de la fira és la cultura popular, amb la XXIII Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans que demà reunirà 17 colles de músics. A la tarda hi haurà una cercavila i el concert de gralla i dolçaina dels grups de la Trobada i, a la nit, el concert folk amb Mascarats, Pepet i Marieta i el DJ PDCAT. Diumenge serà una cantada de jotes versades i l’actuació del Grup de Dansa Paracota. Les activitats gastronòmiques i tastos de vins, les demostracions d’oficis antics i les cites esportives completen el programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins