Societat

Els avis prenen menys fàrmacs a les residències

Un estudi d’ACRA conclou que un any després de l’ingrés un 6% redueixen el consum de medicaments

Un 20% dels avis consumeixen més de tres fàrmacs. D’aquesta sobreabundància, a vegades no del tot controlada ni tan sols necessària, se’n diu polimedicació. Diversos experts ja han alertat del seu risc per a la qualitat de vida de la gent gran i el mateix Departament de Salut busca sistemes de racionalització que no sempre resulten fàcils, en especial quan els avis viuen sols. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que agrupa el 70% de les entitats que ofereixen recursos d’atenció a la gent gran, va presentar ahir un estudi, fet a un miler d’usuaris de 21 residències, que vol contribuir a millorar aquesta problemàtica.

Tot i que ja van avançar que estan en espera de fer un estudi més ampli per confirmar que és possible reduir el nombre d’avis polimedicats, el que ja mostra aquest primer informe, en què es compara l’evolució de consum de 41 medicaments abans de l’ingrés en una residència, sis mesos després d’entrar-hi i un any després, és que un 6% dels avis acaben consumint menys fàrmacs al centre residencial dels que consumien a casa. “D’alguna manera aquest estudi serveix per trencar l’estereotip. A les residències racionalitzen l’administració de medicaments i no es medica més”, va subratllar la presidenta de l’ACRA, Cinta Pascual.

El doctor Toni Andreu, director d’estratègia d’ACRA i coordinador de l’estudi, va explicar que “la reducció més important es dona en aquells fàrmacs relacionats amb patologies en què els hàbits de vida saludables tenen un paper fonamental”. Així es veu, per exemple, com baixa l’administració de l’enalapril, molt comú contra la hipertensió, de la simvastatina, per al colesterol alt, o fins tot la digoxina, per a la insuficiència cardíaca. “És clar que el factor principal és el canvi en la situació nutricional”, indica Andreu, que es mostra convençut que millorant els hàbits de control i de nutrició a casa “també es podria reduir el consum de fàrmacs a domicili”.

LA XIFRA

41
medicaments,
els més habituals en la gent gran, han estat analitzats en aquest estudi.

Teleassistència més segura amb sensors intel·ligents

La Creu Roja ha posat en marxa un nou sistema de teleassistència que podria substituir el ja clàssic medalló que funciona per control remot. El nou model està basat en la instal·lació de sensors amb intel·ligència artificial als habitatges dels avis que viuen sols, capaços de controlar les seves constants vitals i avisar si es produeix algun canvi sobtat en els seus hàbits.

El projecte, batejat com a Cuida’t +, ja ha estat assajat amb èxit a 200 llars de Galícia. Ahir es va presentar a Barcelona en el marc del Congrés Mundial del Mòbil.

El director de serveis tecnològics digitals de la Creu Roja, Carlos Capataz, va explicar que les seves funcions van des de detectar la pèrdua o l’augment de pes de l’usuari fins a recordar que es prengui la medicació, llançar una alarma a la Creu Roja o als familiars si durant un determinat temps no ha tornat al llit, o fins i tot saber si la persona no ha tornat a la llar.

“Podríem evitar que les persones més grans que viuen soles passessin la nit a terra si han caigut i s’han fracturat el maluc quan han anat al bany”, subratlla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona