Societat

Societat

Govern i municipis pacten aturar la pujada del preu de l’aigua

L’ACA convocarà un consell extraordinari de la Xarxa d’Aigües Ter-Llobregat

El Departament de Territori i Sostenibilitat i els responsables de les entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), van acordar ahir cercar fórmules per aturar la pujada de l’11,8% del preu de l’aigua en una reunió convocada per analitzar els efectes de la sentència del Tribunal Suprem que declara nul·la l’adjudicació de la Xarxa d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona. D’aquesta manera, el departament convocarà, en els pròxims dies, un consell extraordinari de l’ATLL “per analitzar les vies possibles per suspendre la pujada de la tarifa prevista per al 2018 en aplicació del plec de clàusules del contracte de concessió”.

De fet, l’ACA i l’ATLL havien iniciat converses per revisar la retribució financera del contracte amb la intenció de repartir la pujada en més exercicis, però l’aplicació feta pel govern espanyol del 155 va deixar el govern català sense interlocutor en aquesta negociació. L’aturada de la pujada de preus que afecta els ciutadans de 116 municipis, però, pot tenir altres esculls, ja que Acciona ja ha anunciat que no abandonarà pas la gestió de l’ATLL fins que la Generalitat no li pagui al voltant de 400 milions d’euros –la suma dels 300 ja pagats per la privatització ara revocada judicialment més les inversions en infraestructures ja efectuades– i fins que el Tribunal Suprem resolgui el recurs presentat per la companyia. Ara, el Suprem s’ha pronunciat contra els recursos presentats pel govern català a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que donava la raó a Agbar i anul·lava la concessió. Però Acciona també hi va recórrer en contra i, tot i que és previsible que el Suprem es pronunciï en la mateixa línia, encara no ho ha fet.

Rebaixa a Tarragona

El cànon per l’aigua del minitransvasament del riu Ebre a Tarragona que paguen ajuntaments i indústries baixarà un 7%. Així ho va aprovar ahir el Consell de Ministres. Així, el cànon passa dels 0,09757 euros per metre cúbic d’aigua que es pagaven fins ara als 0,090668. La rebaixa s’efectua a partir de l’aplicació de l’índex de revisió sobre els preus de la mà d’obra i els materials. Fins ara, el govern espanyol ja ha efectuat sis revisions, l’última el 2016. Els ingressos obtinguts pel cànon, d’acord amb l’esmentada llei del minitransvasament, s’han de destinar les actuacions, encara inacabades, que havien de permetre recuperar l’aigua que es perdia per la xarxa de regadiu per transvasar-la al Camp de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa