Societat

L’Estat espanyol rebrà refugiats que són a Alemanya

Sánchez tanca un acord amb Merkel pel qual rebrà a canvi recursos per fer front a la immigració il·legal

Tusk avisa les ONG que operen a la Mediterrània que no “obstrueixin les operacions de la guàrdia costanera líbia”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat aquest divendres que ha tancat un acord amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, perquè l’Estat aculli desplaçats que són a Alemanya. A canvi, rebrà tant d’aquest país com de la Unió Europea (UE) més recursos econòmics per fer front a la problemàtica de la immigració il·legal.

Sánchez s’ha compromès amb Merkel a rebre un nombre “equilibrat i admissible” de refugiats que van entrar a Alemanya per la frontera de l’estat federat de Baviera amb Àustria, segons fonts de l’executiu espanyol.

Segons ha informat el govern alemany en un comunicat, els elegibles seran aquelles persones que hagin creuat la frontera entre Àustria i Alemanya i hagin estat registrades prèviament a Espanya a través del sistema Eurodac, la base de dades biomètriques de la UE amb les impressions dactilars dels sol·licitants d’asil.

“Estem parlant d’una frontera específica d’Alemanya, que és la de Baviera i Àustria, aquesta seria la ruta”, ha detallat Sánchez. El líder socialista ha admès que encara no s’ha decidit quants immigrants s’acolliran i que aquesta serà una qüestió que hauran d’analitzar ara els dos executius. Fonts espanyoles apunten que poden ser menys de 200.

Segons ell, el pacte ha servit per demostrar “empatia” amb la situació que viu Alemanya. A canvi, Merkel s’ha compromès a cobrir “el cost de l’entrega” dels immigrants que viatgin cap a l’Estat així com a prestar suport “material i financer” en tant que frontera exterior de la UE. “És un acord just i que entra perfectament en el marc del reglament de Dublín”, ha afirmat. Sánchez ha destacat que Merkel li ha traslladat el seu “agraïment”.

L’acord de Berlín amb Madrid, així com el que ja va assolir amb Atenes, arriba després de dies de converses entre els Estats i després d’una reunió aquest divendres entre Sánchez, Merkel i el primer ministre grec, Alexis Tsipras. Tot plegat, en un moment en què el govern de la CDU de la cancellera té la pressió dels socis bavaresos de la CSU per tancar precisament acords que rebaixin la pressió migratòria al país.

“Nosaltres hem estat sempre solidaris, ho vam ser amb l’Aquarius o les pasteres però també volem ser-ho amb els moviments secundaris i per reforçar el vincle polític entre els dos governs”, ha assenyalat Sánchez durant la roda de premsa que ha celebrat a Brussel·les en acabar la cimera europea.

Per altra banda, el primer ministre espanyol ha valorat l’acord entre els 28 per repartir-se de forma voluntària els immigrants que desembarquin en territori europeu des del Mediterrani i enviar-los a “centres de control”.

Com ja va dir dijous, ha tornat a subratllar que “no és el millor acord” i ha admès que li hauria agradat “arribar més lluny”. Amb tot, ha destacat el “valor” d’una resposta “europea” i ha assegurat que el caràcter voluntari de l’acord és “important”. “Al final estem parlant de 28 països i amb realitats migratòries molt diferents”, ha justificat.

Avís a les ONG

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha enviat un avís a les organitzacions humanitàries que operen a la Mediterrània. En la roda de premsa posterior a la cimera europea d’aquest divendres a Brussel·les, ha advertit als vaixells que actuen al Mediterrani, “inclosos els de les ONG”, que han de “respectar la llei i no obstruir les operacions de la guàrdia costanera líbia”.

Pel que respecta als acords migratoris tancats aquesta matinada pels caps d’estat i de govern dels 28 estats membres de la Unió Europea, Tusk ha reconegut que “és massa d’hora per parlar l’èxit”. “Hem aconseguit arribar a un acord al Consell Europeu, però aquesta és la part fàcil de la tasca, comparat amb el que s’ha de fer sobre el terreny en la implementació”, ha explicat.

Sobre els centres de refugiats i immigrants externs, també anomenats “plataformes de desembarcament fora de la UE”, ha dit que està “absolutament segur” que serà la mesura “més eficient” per trencar el negoci dels traficants de persones. “És l’únic mètode per aturar, o almenys reduir, la immigració il·legal a les nostres fronteres externes”, ha afirmat. Ha admès que és una iniciativa “controvertida i difícil”, però ha destacat que ha vist “determinació i unitat” entre els líders europeus per tirar-la endavant.

En el pacte de mínims assolit de matinada, els líders europeus han acordat el repartiment voluntari dels immigrants rescatats al mar enviant-los a “centres controlats” que acolliran alguns Estats. La idea és que aquests centres classifiquin les persones rescatades entre els immigrants econòmics, que seran retornats, i els que necessiten protecció internacional. L’Estat espanyol ja ha dit que no té intenció de crear aquests centres al seu territori perquè “ja en té” mentre que França se n’ha desentès.

Les primeres fractures en l’acord migratori assolit entre els 28 s’han vist ja aquest matí. A la seva arribada a la cimera, el president francès, Emmanuel Macron, ha parlat de “victòria” i “satisfacció” pel pacte amb la resta d’Estats. Amb tot, ha deixat clar també que són els països de primera arribada els que han de decidir si obren o no els acordats “centres de control”, on es destriarà entre els immigrants econòmics i els refugiats.

Preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que el país aculli voluntàriament algun centre, Macron ha defensat que “França no és un país de primera arribada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca