la crònica

L'Alt Empordà continua afectat per les retencions i ara els pobles petits volen atenció

Moltes poblacions encara tenien ahir els carrers plens de neu i problemes de subministrament

La nevada va afectar els 68 municipis de l'Alt Empordà i va ser als situats més al nord on la neu va arribar als gruixos més alts. A la Vajol, Agullana, Maçanet de Cabrenys, Cantallops i la Jonquera n'hi havia gairebé un metre. Però el principal problema van ser els milers de persones que van quedar atrapades i no van poder arribar al seu lloc de destí. Al marge d'establiments hotelers i cases particulars es van habilitar espais públics a moltes poblacions perquè la gent pogués passar-hi la nit. A la Jonquera, 600 persones van concentrar-se al pavelló que amb calefacció i amb l'il·luminació que va muntar l'ajuntament. Als pavellons de Bàscara i Saus-Camallera també hi van passar la nit centenars de persones. A Figueres, 130 passatgers de dos autocars, un de romanesos i un altre que traslladava operaris que treballen en la construcció de la presó, van ser instal·lats al col·legi La Salle. A Sant Miquel de Fluvià, 210 persones que van quedar atrapades en dos trens van passar la nit al centre cívic, on els veïns del municipi van portar mantes i menjar. També el centre cívic de Portbou va servir de dormitori per un centenar de persones que van quedar retingudes per la falta de circulació de trens i pel tall de la carretera que porta a la Catalunya del Nord.

A Palau-saverdera l'alcalde, Narcís Deusedes, es queixava ahir dels problemes que la falta de subministrament elèctric causava a la residència de la gent gran, on hi ha una trentena d'avis. «Hem demanat un generador i ningú ens ha fet cas. No tenim llum ni telèfon, i per tenir aigua i els carrers transitables ens hem hagut d'espavilar.»

k

Més imatges a www.elpunt.cat

Nit d'entrepà, fred i paciència

La Montserrat del restaurant Can Lledó, de Viladasens, va exercir de responsable de manutenció al centre cívic de Camallera, on un centenar de persones van passar la nit. Ella va ser una de les conductores que va quedar atrapada dilluns a la tarda a la carretera que uneix l'N-II, a Orriols, i Viladamat. Un minibús entravessat i els cotxes que no portaven cadenes van fer un tap que va impedir avançar a la maquina llevaneus. Per això es va haver d'habilitar un espai perquè els conductors atrapats, que van ser agrupats pels bombers i els Mossos d'Esquadra a la gasolinera que hi ha a la carretera, poguessin passar la nit. D'allà van ser traslladats en vehicles particulars fins al centre cívic de Camallera, que no tenia ni llum, ni, per tant, calefacció. El poble es va mobilitzar per fer més passable l'estada dels hostes ocasionals. L'alcalde va anar a buscar dues estufes de butà a l'església, els va comprar pa, pernil, formatge i garrafes d'aigua, els veïns van portar mantes i es van repartir tasses de brou. La mainada, a causa de la temperatura gèlida del centre cívic, es va reallotjar a cases particulars i els adults van passar la nit com van poder: abrigats amb els matalassos i les mantes, i al voltant de les estufes. Aquesta episodi el va viure el fotògraf d'aquest diari, Lluís Serrat, que va ser un dels milers de persones que van quedar assetjades per la neu a l'Alt Empordà. L'escena, però, és extrapolable a qualsevol dels espais públics que es van habilitar a mitja dotzena de poblacions de la comarca.

Camioners retinguts des de divendres

Al polígon de Vilamalla hi ha hagut camioners que s'hi han passat quatre dies. És el cas d'uns transportistes andalusos que van arribar divendres a la nit per carregar i, com que a l'Estat francès no poden circular camions els caps de setmana, s'hi van haver de quedar fins ahir al migdia. «Hem passat molta fred i gana. Dilluns, els Mossos van marxar a les vuit del vespre i ningú ens han portat res», explicava un camioner d'Almeria. El bar i el restaurant que hi ha al polígon van tancar a mitja tarda perquè no tenien llum. Alguns xofers van caminar fins el Pont del Príncep –a tres quilòmetres– per anar a comprar pa i aigua. D'altres, com el portuguès Rodrigo Sampaio –a la foto–, van arribar ahir al matí al polígon perquè van quedar aïllats al mig de l'N-II, entre Bàscara i Vilademuls. «A les dues de tarda ja no podíem continuar i un grup de camions i cotxes vam quedar tirats al mig de la carretera i vam haver de passar-hi la nit. Ningú ens havia advertit i no vam veure cap mosso. Només ahir a les vuit del matí ens van despertar picant a la cabina i dient que ja podíem tirar.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona