Societat

Clam per un model energètic més verd i més democràtic

Clausurat a Barcelona el segon congrés de la pobresa energètica

Una dona, sola, i de mitja edat, víctima tipus

El model energètic ha de fer un gir cap a fórmules més democràtiques, participatives i amb un sistema de generació basat en les energies renovables. Aquesta és la principal conclusió del segon congrés de pobresa energètica que, impulsat pel món municipal i la Taula del Tercer Sector, es va celebrar fins ahir a Barcelona amb la participació de mig centenar de persones.

El congrés ha servit per constatar que en els sectors més desafavorits de la població la crisi econòmica encara hi és present i la pervivència de la pobresa energètica n’és la prova més evident. El fet que en 173.000 llars de Catalunya no hi hagi cap ingrés econòmic és un dels factors que atien el fenomen de la pobresa energètica, alimentada també pel fet que en els últims deu anys la factura de llum, aigua i gas ha pujat un 40% de mitjana, i s’ha convertit en una de les més cares d’Europa.

La precària situació econòmica de moltes de les víctimes genera un cercle viciós del qual és molt difícil escapar, ja que sense ingressos o amb un salari molt baix no es pot fer front a la despesa energètica i, en aquestes condicions, la vida es fa precària, l’habitatge esdevé una font de problemes i apareixen les afectacions físiques i psíquiques.

El congrés ha posat l’accent en la necessitat de millorar les tècniques de construcció amb el propòsit d’estendre els sistemes d’eficiència energètica que avui dia només són presents en un 50% dels edificis. Una casa ben construïda, amb els aïllaments corresponents, ajuda a un estalvi energètic i combat la pobresa.

La cimera d’experts també ha permès dibuixar el perfil de la víctima de la pobresa energètica i que correspon a gent gran i a dones d’entre 50 i 60 anys. Les llars monoparentals, les persones nouvingudes i les que no tenen estudis són les víctimes propiciatòries d’aquesta xacra de la societat moderna.

El fenomen de la pobresa energètica no afecta només en l’àmbit urbà, sinó que també assola els habitants de les zones rurals, amb l’agreujant que en aquestes àrees és mes difícil de detectar. En aquest sentit, el congrés clausurat ahir va constatar la necessitat que s’activin mesures per fer front a aquesta invisibilitat del problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona