Societat

El fiscal retreu l’actitud dels Maristes pels abusos sexuals

Lamenta que la Fundació Champagnat en comptes d’estar amb les víctimes “hagi estat regatejant fins l’últim cèntim”

L’abusador Joaquim Benítez demana perdó

El fiscal que ha jutjat l’exprofessor de gimnàstica dels Maristes acusat d’abusar de quatre menors va retreure ahir en el seu informe final “l’actitud” de la Fundació Champagnat, propietària de l’escola Maristes de Sants-les Corts, de qui va dir que té una “enorme responsabilitat moral” sobre els abusos sexuals comesos per Joaquim Benítez. “Si haguessin actuat el 1986, no s’haurien produït aquests fets”, va assegurar fent referència a les declaracions del pederasta, que va afirmar durant el judici que ja havia abusat d’un nen el 1986, que l’escola ho va saber i que no va fer res.

El fiscal Javier Faus no es va poder estar de dir que si Marcel·lí Champagnat, fundador dels Maristes, aixequés el cap avui, estaria “contorbat” per aquesta actuació de l’entitat. Faus va retreure als Maristes que “en comptes d’estar amb les víctimes, hagin estat regatejant fins l’últim cèntim, tot i que tenen pòlissa d’assegurances”. Cal recordar que en el seu escrit final demana als Maristes 90.000 euros d’indemnització com a responsables civils dels fets.

El judici va quedar ahir vist per a sentència. La fiscalia manté que l’acusat no té cap pèrdua de memòria ni malaltia, que distingeix entre el bé i el mal, conserva plenament les seves facultats intel·lectuals, cognitives i volitives, i, per tant, era plenament responsable dels fets. I per això, considera que “quan deixi d’estar sota els focus de la premsa i la justícia, existeixen altes probabilitats de reincidència”. El fiscal Javier Faus va afirmar que per donar per provats els abusos sexuals n’hi hauria prou amb la declaració de les quatre víctimes, ja que han mantingut la mateixa versió al llarg dels fets, i va recordar, a més, que Benítez era un professor “admirat i guai” per tots els alumnes i, per tant, no tindrien res en contra d’ell per denunciar-lo. Però, a més, va recordar que hi ha testimonis perifèrics, com els dels Mossos d’Esquadra, que van rebre una vintena de denúncies similars contra Benítez, tot i que la majoria estaven prescrites. Igualment, es van pronunciar els diversos psicòlegs, evidenciant les “greus” seqüeles que tenen els joves afectats.

Sobre la pròpia declaració de Benítez, va recordar que nomes va respondre a la seva defensa, i que no se li van fer totes les preguntes pertinents. Benítez només va reconèixer haver abusat de dues de les quatre víctimes.

LA FRASE

Marcel·lí Champagnat estaria ‘contorbat’ per aquesta actuació de l’entitat
Javier Faus
fiscal del cas maristes

Els Maristes acusen l’exprofessor de difamar-los

L’exprofessor dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez va demanar ahir novament perdó a les víctimes dels seus abusos sexuals, a les seves famílies i als seus companys de feina, i, en el seu darrer parlament abans que el judici quedés vist per a sentència, es va mostrar “profundament penedit” pel que va fer. Va dir que ara pagarà pel que va fer i va confessar que molt sovint ha desitjat estar tancat a la presó. No obstant això, va assegurar que des que el 2011 el cas va sortir a la llum, ell s’ha transformat. Benítez va aprofitar el seu darrer torn de paraula per tornar a acusar els Maristes de conèixer els fets des del 1986, quan ell va abusar d’un altre menor. Dimarts al vespre els Maristes van assegurar a través d’una nota que l’exprofessor de la seva escola volia “difamar”la institució. En un breu comunicat, la institució assegura que cap director ni responsable de les escoles o l’organització va rebre cap queixa sobre “conductes impròpies” relacionades amb Benítez, i que el primer cas del qual van tenir “constància” va ser el 2011 i va ser denunciat a la fiscalia de menors. Recordem que els Mossos primer i ahir el fiscal van retreure a l’orde religiós la poca col·laboració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona