Societat

Barcelona vol un recàrrec en la taxa turística de fins a quatre euros per cada dia

La recaptació ‘extra’ que s’obtingui anirà íntegrament a les arques municipals

La mesura posa la primera pedra a un eventual acord pressupostari a la capital

La ciutat de Barcelona en general, i el seu Ajuntament en particular, ja fa anys que busquen formules per treure més rendiment econòmic directe del turisme per destinar-lo, en bona part, a esmorteir els efectes que aquesta activitat genera sobre el conjunt de l’entramat urbà. Després de múltiples debats i elucubracions, la fórmula escollida ha estat aplicar un recàrrec sobre la taxa ja vigent, i que ara grava entre 0,65 i 2,25 euros per dia als creueristes i als allotjaments turístics. La mesura va ser aprovada ahir pel ple de la capital catalana amb els suport dels partits del govern –BComú i el PSC–, ERC –que és qui havia plantejat la iniciativa– i JxCat, però perquè sigui efectiva el Parlament ara haurà de modificar la llei catalana que regula aquesta figura impositiva. Veient, però, l’ampli suport polític amb que sustenta la proposta, l’únic dubte és quan es materialitzarà aquest últim tràmit i, per tant, en quines dates podria entrar en vigor –la previsió seria que ho fes al llarg del 2020– la nova forquilla de preus que hauran d’abonar els turistes que desembarquin a Barcelona.

A falta, doncs, de concretar com serà la nova taxa, l’únic detall que es coneix és que el recàrrec serà, com a molt, de quatre dies per pernoctació i per estada de creuerista. La suma concreta anirà en funció de la categoria de l’allotjament i l’establirà la corporació més endavant. Igualment, també es dona per descomptat que tot el que s’obtingui per aquest suplement serà, íntegrament, per a l’Ajuntament. Cal recordar que, a dia d’avui, el consistori obté el 50% dels ingressos de l’import –la resta se’l queda la Generalitat– que l’any passat van pujar a 15 milions d’euros. Amb el recàrrec, s’espera doblar, o fins i tot triplicar, aquesta quantitat, que es destinarà a inversions als barris que tenen més pressió turística, a descentralitzar l’activitat sobre el conjunt de l’urbs o a combatre pràctiques com ara els allotjaments il·legals.

L’acord rubricat ahir pel ple és el primer fruit tangible de les negociacions, ja en curs, entre BComú, el PSC, ERC i JxCat per pactar un pressupost. D’assolir-se l’acord –en la variable també s’inclouen els comptes de la Generalitat– seria el primer cop que el govern de Colau podria ratificar-lo per la via ordinària i sense haver de recórrer, per tant, a fórmules com ara la pròrroga o la qüestió de confiança.

LES FRASES

Ara caldrà cercar la complicitat de tots els operadors i creueristes per poder aplicar la mesura
Xavier Marcé
Regidor de turisme (PSC)
No volem menys turisme. En volem un de millor que ajudi a finançar els costos de la ciutat que es visita
Miquel Puig
regidor d’ERc

LA XIFRA

15
milions
d’euros és el que va ingressar el 2018 l’Ajuntament de Barcelona per la seva participació en la taxa.

Petició per condonar el deute de la llei 24/2015

El ple de Barcelona també va acordar ahir demanar a Endesa, i a la resta d’empreses subministradores d’energia, la condonació del deute acumulat per les persones vulnerables que estan sota l’empara de la llei 24/2015. El pronunciament, expressat a través d’una declaració institucional, era la resposta a l’ultimàtum que va llançar Endesa, i que expira avui, perquè les administracions n’abonin el 50%, que ascendeix a uns 21 milions d’euros. D’aquests, uns tres milions s’estima que corresponen a famílies de Barcelona. El text va ser signat per BComú, el PSC, ERC, JxCat i el PP, i també insta totes les administracions competents a sancionar de manera contundent les subministradores elèctriques que realitzin talls en llars, cosa que prohibeix la mateixa llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona