Diferències que uneixen

De la Plana Alta als Ports: una proposta per gaudir del bo i millor de la platja i de la muntanya

Què tenen en comú Benicàssim i Morella? A priori, sembla que ben poc. Però precisament les notables diferències entre una ciutat i l'altra han estat allò que finalment les ha unit com a destinació conjunta. Els patronats de turisme dels dos municipis han apostat per unir esforços i recursos i proposar una fusió que agradarà a aquells que vulguin gaudir de la platja i d'un patrimoni històric espectacular.

A Benicàssim

Amb cinc platges al seu terme municipal i un llarg passeig marítim, a Benicàssim tot convida a atansar-se a la mar. De fet, el seu lligam amb el turisme ve de lluny i va començar vora la platja: el 1879, durant la construcció de la línia de ferrocarril que havia d'unir Tarragona i Castelló, l'enginyer Joaquim Coloma va edificar-hi una vil·la per passar-hi els estius. Després d'aquella construcció en van venir d'altres, fins al punt que al principi del segle XX ja s'havia configurat un nucli estival que freqüentaven les famílies adinerades de València i Castelló. Actualment s'ofereix la possibilitat de fer la Ruta de les Vil·les, un recorregut pel passeig marítim Pilar Coloma i pel passeig Bernat Arola que permet admirar 28 construccions. A l'inici de la ruta, des del sud, es pot admirar la torre Sant Vicent, una torre de guaita exemple de les que sovintegen a la zona. Tot seguit es troba l'hotel Voramar, tot un símbol i punt de trobada per als veïns de Benicàssim, que hi van a prendre cafè, el vermut o un bon àpat a tocar de la sorra. Concebut com un cafè restaurant, l'hotel es va construir el 1930 i va convertir-se en escenari de festes multitudinàries. Durant la Guerra Civil es va utilitzar com a hospital i les seves habitacions van acollir personatges il·lustres com ara Ernest Hemingway, Alejo Carpentier i Miguel Hernández.

Més enllà de la platja, el centre històric i el parc natural Desert de les Palmes, que s'alça fins al pic del Bartolo, també mereixen una visita. El nom del parc respon a la presència en aquest paratge, des de 1697, de l'orde dels carmelites, que oferia el lloc com a retir espiritual (actualment es pot visitar el monestir i encara es poden veure les ruïnes de l'antiga abadia) i també a l'abundància de margallons. La zona ofereix magnífiques vistes.

A Morella

Els noranta quilòmetres que separen Benicàssim de Morella no es fan llargs si es passa per l'interior. Aquesta ruta permet descobrir el paisatge de secà de Castelló, amb antics masos i camps d'ametllers i oliveres esquitxats per ramats que pasturen. Abans d'arribar-hi, la capital de la comarca dels Ports ja sorprèn, perquè apareix majestuosa, rodejada per les muralles, amb les cases alçant-se turó amunt i la gran mola coronada pel castell. Sens dubte, la ciutat es pot citar com a exemple pel seu exquisit respecte cap al patrimoni monumental, que ha sabut mantenir ple de vida: tal com destaca l'alcalde, Ximo Puig, el mercat setmanal es continua celebrant al mateix lloc que en temps de Jaume I, és a dir, el nucli històric no és només un reclam turístic.

Per accedir al poble s'ha d'entrar per alguna de les set portes que s'obren entre les catorze torres dels 1.500 metres de muralla. Un cop dins, els carrers concèntrics i d'aire medieval conviden a passejar i a pujar al castell. Pel camí, es poden admirar grans cases senyorials, com la del Cardenal Ram, del segle XVI o la Casa de la Confraria dels Llauradors, del segle XVII. L'ajuntament, situat en un edifici que havia estat llotja i presó, té unes grans sales gòtiques. De l'arquitectura religiosa cal destacar el convent de Sant Francesc i l'església arxiprestal de Santa Maria la Major.

PER ARRIBAR-HI

A Benicàssim. Carretera N-340 i autopista AP-7 (sortida 44 si s'hi arriba des del nord, i sortida 45 des del sud). Benicàssim té estació de Renfe.
A Morella. La carretera N-232, que connecta amb la carretera N-340 i l'autopista AP-7. L'estació de Renfe més propera és la de Vinaròs.
De Benicàssim a Morella. Carretera CV-10. Va de Benicàssim a Borriol, les Coves de Vinromà, Salzedella i Sant Mateu. Allí es pren la N-232 cap a Morella.
Patronat de Turisme de Benicàssim. C/ Sant Tomàs, 74 Tel. 964 300 102 www.benicàssim.org
Patronat de Turisme de Morella. Placeta de Sant Miquel, s/n Tel. 964 173 032 www.morellaturistica.com

Descobrir els tresors de Morella, de portes endins

M.J.R.

Si de portes enfora la ciutat és preciosa, de portes endins guarda veritables tresors. Per això és imprescindible visitar el castell. S'hi accedeix pel convent de Sant Francesc. En una sala de l'edifici religiós s'hi pot admirar un fresc medieval que representa la dansa de la mort. Dins el castell, una gran cova dóna fe de l'ocupació del lloc des de temps prehistòrics. D'altra banda, si la porta dels Apòstols i la de les Verges de l'Arxiprestal són espectaculars, encara ho són més el cor i l'escala que hi mena. L'orgue de Francesc Turull i l'altar barroc són altres joies del temple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona