Societat

Reobren el cas del bomber tortosí que va morir en accident a Morella

La família vol saber si hi va haver negligència en el rescat, fet set hores després

La secció primera de l'Audiència de Castelló ha estimat el recurs que va presentar la família de Fabián García Manzanero, el forestal tortosí que treballava en el cos de Bombers de Castelló i que va morir en un accident laboral el febrer de l'any passat. «Considerem que la decisió de l'Audiència és molt important per aclarir els fets», va explicar dijous l'advocat de la família, membre del despatx Fornós Advocats. «Els pares de Fabián no volen que vagi a la presó ningú de Tragsa o dels bombers, sinó que el cas no quedi arxivat, ja que volen saber per què va morir el seu fill i si s'hauria pogut evitar», precisa Enric Fornós. De fet, la mort del bomber estava sent investigada pel jutjat número tres de Vinaròs, però el cas no avançava prou i el jutge va desestimar un primer recurs dels advocats. «Ara, l'Audiència ens diu que teníem raó», insisteix l'advocat. Segons Fornós, el jutjat haurà de fer ara el que no va fer l'any passat: prendre declaració als comandaments dels bombers, a la Guàrdia Civil, a l'altra bombera que acompanyava Fabián en el moment de l'accident i al personal sanitari que els va atendre, per determinar si la mort del jove bomber s'hauria pogut evitar.

Fabián García Manzanero, de 29 anys, era natural de Tortosa, però residia a Sant Mateu. El bomber treballava a la brigada rural d'emergències de Morella, contractat per l'empresa Tragsa. Va morir el 4 de febrer del 2009 cap a les onze de la nit, després que el camió autobomba que conduïa durant una ruta de vigilància i reconeixement va sortir de la via en una zona enfangada i va caure per un barranc d'uns 100 metres. Segons explica el seu germà, Christian, en el moment del sinistre el camió no portava cap vehicle lleuger d'acompanyament. «No van tenir mitjans per contactar amb el parc ni amb el telèfon 112, ja que no portaven localitzador, tenien l'emissora avariada i a la zona no hi havia cobertura telefònica», recorda el germà. En aquest sentit, la família de Fabián considera que hi va haver «una infinitat de negligències, inclosa una assistència sanitària molt precària». De fet, la base de Morella havia perdut el contacte amb el camió a dos quarts de sis de la tarda, i el vehicle no va ser trobat pels serveis d'emergència fins passades les deu de la nit, gràcies a les indicacions d'un pagès de la zona que havia vist passar el camió per un camí rural. El rescat va ser molt costós i Fabián va ser alliberat encara amb vida –podia moure les cames i els braços, i tenia el pols i la respiració normals–, però el bomber va morir just quan entrava a l'ambulància. En l'accident, la seua companya –també treballadora de l'empresa Tragsa– es va fer ferides lleus, però es va poder salvar. Arran de la falta d'informació, la família va denunciar el cas al jutjat de Vinaròs, que va ordenar el secret de sumari «des del dia després de l'accident».

Desinformació absoluta

G.M.

«No hi havia responsabilitats, ni negligències, ni cap explicació, ni una disculpa, ni cap homenatge, només el silenci i la desinformació absoluta», afirma Christian García. «Ni tan sols sabem quines van ser les causes de la mort del meu germà, ja que no ens van facilitar els resultats de l'autòpsia», lamenta. De fet, la família de Fabián García Manzanero també troba a faltar que no hagin tingut accés a les conclusions de la suposada inspecció de treball. La família del bomber va arribar a rebutjar una indemnització de 46.000 euros, a càrrec de l'assegurança, que els hauria ofert l'empresa Tragsa. Segons va publicar ACN, l'empresa va donar per tancat el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES