Societat

Més de 200 ferits per la policia, assistits el 2019

Irídia insta el Parlament a crear un grup per millorar el control als agents

Irídia, centre per la defensa dels drets humans, ha donat assistència jurídica i psicològica, de forma gratuïta, a 248 persones (159 homes i 89 dones) per haver patit violència institucional a Catalunya l’any 2019. La majoria van ser en contextos de protesta i, en concret, 204 (sis d’ells menors d’edat) van ser ferits durant les mobilitzacions contra la sentència del Suprem als independentistes catalans, entre el 14 d’octubre i les primeres setmanes de novembre, sobretot a Barcelona i reprimides per la policia espanyola i els Mossos, segons l’informe anual de l’entitat, presentat ahir.

Dels 204 ferits en les protestes postsentència, uns 54 van patir lesions amb projectils de foam dels Mossos i bales de goma de la policia espanyola, prohibides a Catalunya des del 2014. Quatre nois van perdre la visió d’un ull. A més, hi ha registrat 18 casos de cops de porra al cap de manifestants., fet il·legal. En total, Irídia ha denunciat als jutjats 13 casos de lesions i vexacions per part d’agents a la tardor, que se sumen a 21 casos més, la majoria al carrer, però també a presons, CIE i comissaries.

La codirectora d’Irídia, Anaïs Franquesa, va afirmar que el dispositiu conjunt de Mossos i de la policia espanyola l’octubre passat va crear “greus i intolerables vulneracions de drets”, i per això han demanat als grups parlamentaris catalans que impulsin la creació d’un grup d’estudi sobre el sistema de control als cossos policials per tal de millorar-lo. L’entitat espera el resultat de l’auditoria sobre unes trenta accions policials que el conseller d’Interior es va comprometre a fer. Franquesa també va felicitar “les bones pràctiques” adoptades a Catalunya, com ara que els antiavalots vagin millor identificats o la posada de càmeres en zones d’escorcolls de presons, i insta el govern espanyol a prohibir les bales de goma a tot l’Estat. Andrés García Berrio, codirector d’Irídia, va detallar que Nacions Unides ha reconegut l’entitat, creada el 2016, i se l’ha inclòs en el fons d’atenció a víctimes contra la tortura.

D’altra banda, en l’actual estat d’alarma Irídia ha rebut una trentena de queixes de ciutadans per accions policials, i en quatre casos podrien posar denúncia per la via penal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot