Societat

la contra

Un bon any per a les cireres

La Fira de la Cirera de Llers en va vendre cap a 4.500 quilos, en un any que ha sigut molt bo

Molt bones. Molt més que bona part de les cireres que havia menjat aquest any. I això mateix és el que devien pensar ahir els visitants de Llers, perquè se les enduien a carretades. La setzena edició de la Fira de la Cirera de Llers va tornar a ser ahir el gran aparador de la cirera alt-empordanesa, juntament amb la fira de Terrades que es va fer el cap de setmana passat i que té dos anys menys d'antiguitat. Sobretot de l'Starking, la varietat més estesa als camps de la vora, i que destaca pel seu color vermell més pujat i perquè és més dolça que altres tipus de la dotzena que es conreen. I també perquè és una mica més grossa, i de formes més arrodonides.

Al cap del dia, els organitzadors en van vendre cap a 4.500 quilos, una xifra similar a la d'altres anys i que si més no demostra que bona part dels milers d'assistents tenen aquesta data marcada en l'agenda, i repeteixen un any rere l'altre. La parada on es venien les cireres era un continu de gent, que també aprofitava per fer el volt entre la resta d'estands d'altres productes, i els habituals de totes les fires: embotits, anxoves, olives, coques, pa, i fins i tot paelles i joguines. Mentrestant, un grup de música animava l'ambient, adornats amb una cirera al cap com a disfressa. El grup prové de l'escola de música d'instruments clàssics i tradicionals de l'associació Amics de Llers Cultura i Esbarjo, que són els que organitzen cada any la fira. A més, l'entitat també acull una coral i grup teatral. El seu president, Joan Sagué, explicava que la novetat d'aquest any ha sigut la trobada d'ocells que es va fer a la plaça, i que convivia ahir al migdia amb altres activitats més tradicionals de la fira, com la trobada de cotxes d'època, la de puntaires, la de col·leccionistes de plaques de cava o els campionats d'escacs, tot sota les voltes. I el dinar popular, que va reunir cap a un miler de persones al pavelló.

En tot cas, sembla que aquest ha sigut un bon any per a les cireres. Qui té un cirerer a casa ho sap, perquè si els ocells li permeten n'està collint més que altres anys, i més gustoses. El bon temps de les últimes setmanes n'ha afavorit tant la qualitat com la quantitat, segons explicaven ahir a la fira. «La collita està sent molt bona, i només van fallar les primerenques, a inici de temporada, que van quedar molt malmeses per la tramuntana i la pluja», explicava Sagué, que hi afegia que, «ara que estem al pic de la collita, està fent un temps molt bo, i en general s'està fent una millor collita que la de l'any passat, tant en qualitat com en quantitat». I encara una cosa més: els pagesos hi estan fent més diners, que també és molt important. La bonança que han tingut a l'Alt Empordà ha contrastat amb el temps no tan favorable que hi ha hagut en altres contrades també productores de cirera, i això els ha beneficiat especialment. Els paguen més el quilo, perquè hi ha la mateixa demanda que sempre però en canvi l'oferta ha disminuït. En moments de crisi i retallades, sempre vénen bé bones notícies. I encara més si van acompanyades d'unes bones cireres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA