Reportatge

Les falles del Pirineu

Una tradició ancestral de foc, nit i dansa que es manté ben viva al segle XXI

Sant Joan es viu d'una manera molt especial a les comarques del Pirineu de Lleida amb les falles, una celebració d'origen ancestral que té el foc com a protagonista. L'origen de la festa es relaciona amb el culte primitiu als déus per l'èxit de les collites i per l'arribada del bon temps just en el solstici d'estiu.

Actualment, les falles amb més renom són les de l'Alta Ribagorça, així com les d'Isil (Pallars Sobirà) i les festes de l'Haro de diverses poblacions de la Val d'Aran, en unes festes germanes amb algunes diferències, però on el foc i el solstici d'estiu són protagonistes.

Les falles pròpiament dites són unes grans torxes, uns troncs d'uns dos metres que porten els joves dels pobles la nit de Sant Joan des d'algun punt elevat de la muntanya fins al centre del poble. Les de Durro són cada any les primeres. S'avancen uns dies a Sant Joan i són una recreació d'un antic ritual d'agraïment als déus per les bones collites. A Barruera, Boí, el Pont de Suert, Senet i Vilaller els joves del poble encenen les falles en un indret i comencen a baixar de nit muntanya avall, guiats pel fadrí o cap de colla, fins al centre del poble, on encenen una gran foguera i hi ha ball i música tota la nit. A Erill la Vall la processó de torxes forma una gran serp de foc que és rebuda al poble amb música i tocs de campanes.

Com que de falles se'n fan tantes al Pirineu, alguns pobles han acabat desplaçant la celebració de les falles al llarg de diversos caps de setmana de l'estiu. Durro (Alta Ribagorça) és el que tradicionalment obre foc. Aquest any va fer córrer les falles el cap de setmana passat. Demà és el torn de Senet (Alta Ribagorça). La nit de Sant Joan les faran a Barruera, Boí, Casós, Pont de Suert i Vilaller (Alta Ribagorça), i a Alins i Isil (Pallars Sobirà). La nit de Sant Joan faran la Crema deth Haro a Arties i Les (Val d'Aran). Durant el juliol faran baixar les falles a Erill la Vall, Taüll i Llesp.

Les falles són, així, una excusa excel·lent per fer una escapada de cap de setmana al Pirineu lleidatà i es pot distribuir en el moment més oportú de juny i juliol. Les comarques de muntanya ofereixen a l'estiu una oferta cada cop més variada, tant d'esport d'aventures com senderisme, turisme cultural, de natura i gastronòmic. No tot ha de ser neu i pistes d'esquí. Una visita a l'Alta Ribagorça no pot deixar passar una visita al patrimoni romànic, que té en l'església de Sant Climent de Taüll una de les seves icones més conegudes, vigilant silenciosa la vall de Boí.

Una altra escapada interessant és la visita al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. S'hi pot accedir des de la vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, o bé des d'Espot, al Pallars Sobirà. Els camins i punts d'interès estan molt ben senyalitzats, hi ha serveis de taxi que deixen el visitant en diferents punts del parc i permeten així adaptar els recorreguts per a tots els públics, i no és difícil trobar allotjament de diferent nivell (des d'hotels de quatre estrelles fins a càmpings) a les poblacions que hi ha al voltant del parc.

A més, diverses empreses del Pallars, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran ofereixen esports d'aventura al llarg de l'estiu, així com rutes a cavall, senderisme i BTT. Un dels esports de moda els darrers anys és la marxa nòrdica: tan senzill com caminar amb l'ajut de dos bastons similars als de l'esquí de fons. En alguns països és un esport amb competicions i és l'entrenament dels esquiadors a l'hivern. També es pot practicar, evidentment, sense presses i amb finalitats purament recreatives, per posar-se a to durant el dia gaudir en forma de la baixada de les falles en la nit més curta de l'any.

Si es vol combinar el senderisme amb la natura un dels itineraris per descobrir és l'anomenada Ruta de la Fauna del Pirineu que hi ha marcada des del poble de Durro i que permet seguir, a través dels senyals posats durant l'itinerari, el rastre de la fauna característica de l'alta muntanya catalana. Hi ha informació detallada d'aquesta ruta al web del patronat de turisme de l'Alta Ribagorça.

A més d'aquesta ruta per a amants de la natura, existeix al Pont de Suert un Centre de Fauna. Inicialment va ser destinat a la conservació, sensibilització i educació ambientals de la llúdriga i s'ha obert a altres espècies de mamífers. Es pot obtenir informació i concertar visites al telèfon del centre: 973 690264.

AGENDA

19 de juny. Baixada de Falles a Senet
23 de juny. Falles de Sant Joan a Alins i Isil, Baixada de Falles a Barruera, Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller i Crema deth Haro a Arties i Les
24 de juliol. Baixada de Falles a Llesp (Alta Ribagorça)

DADES D'INTERÈS

Turisme Alta Ribagorça. www.turismealtaribagorça.com Tel. 973 69 04 02
Turisme Pallars Sobirà. http://turisme.pallarssobira.cat, Tel. 973 62 10 02
Turisme Val d'Aran. www.torismearan.org Tel. 973 64 06 88
Turisme Terres de Lleida. www.lleidatur.com Tel. 902 101 110
Centre Romànic Vall de Boí. 973 696 715 Erill la Vall.
Parc Nacional Aigüestortes. 973 62 40 36 (oficina Espot) i 973 696 189 (oficina Boí)

Matins del romànic a la vall de Boí

El millor per aprofitar la visita al romànic de l'Alta Ribagorça és fer-ho coincidir amb les visites guiades que ofereix el Centre del Romànic de la Vall de Boí. Els Matins del Romànic són en català els dies 25 i 27 de juny i la resta de dies la llengua la determina el guia en funció dels assistents. Inclou Sant Climent de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d'Erill la Vall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA