Societat

La cursa per vetar el burca arriba a les ciutats mitjanes

Sabadell, Terrassa i l'Hospitalet de Llobregat decideixen avui i demà si prohibeixen el vel integral Es manté la confusió interna a les files de PSC i CiU Una entrevista a Lleida Televisió és el detonant de tot plegat

Sabadell, Terrasa i l'Hospitalet de Llobregat debatran entre avui i demà si s'afegeixen al carro de vetar l'ús del burca i el nicab en edificis municipals. La taca s'estén i sembla que per moltes veus que demanin seny o que reclamin una regulació d'àmbit supramunicipal amb un cert ordre, els municipis volen marcar paquet seguint l'estela iniciada per Lleida a principis de maig.

On no hi ha acord per fer-ho via moció, es regula per decret. Ho va fer Reus divendres, on en un ple maratonià es van tombar dues propostes, i el veto anirà endavant per decret. El mateix que va passar a Barcelona fa una setmana. El govern defensa que no és necessària una legislació específica, tot i que sempre s'ha mostrat en contra que ningú vagi pel carrer amb la cara tapada. Des de l'Estat, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, defensa que la regulació es faci amb la llei de llibertat religiosa.

Inicis a Lleida TV

El debat sobre el vel integral és al carrer des de fa temps. És el que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, argumentava per “canalitzar” a la Paeria la prohibició del burca i el nicab als espais municipals. Tot plegat, però, és el resultat d'un cert oportunisme polític. I és que la famosa moció de Lleida, la primera aprovada en un ajuntament català i espanyol, neix d'una entrevista que Lleida Televisió va fer al paer en cap, en què li van preguntar sobre el mocador a l'escola arran de la polèmica de l'alumna musulmana de Pozuelo de Alarcón (Madrid). Ros no va amagar que prohibiria el vel integral perquè atempta contra la dignitat de la dona. Als regidors de CiU els va faltar temps i van anunciar una moció per regular el vel integral.

L'alcalde va reaccionar ràpid, va assumir la iniciativa i per guanyar temps va encarregar un estudi jurídic. L'informe va aclarir que només podia incidir en el dret d'admissió a una dependència municipal.

El ressò mediàtic va fer Lleida famosa i els partits van veure en el debat una ocasió de notorietat. Així, el PP, el Partit per Catalunya (PxCAT) –escindit de l'organització del vigatà Anglada el 2007– i Plataforma per Catalunya s'han dedicat a presentar mocions allà on tenen representació. Mentre, la confusió interna a PSC i CiU és notable.

Veto al burca en un poble sense estrangers

Tarrés és un petit municipi de les Garrigues que només té un centenar de veïns censats, cap dels quals és immigrant. Tot i això, l'únic regidor del Partit per Catalunya (PxCAT) ha presentat una moció per prohibir el burca i el nicab als espais municipals del poble. És l'estratègia d'aquesta formació, presentar mocions allà on tenen representació, però resulta singular que es faci en un indret on no hi ha estrangers i menys encara dones que duguin vel integral. L'excusa és que és millor preveure-ho amb temps. Els altres quatre regidors, que són de l'agrupació Treballant per Tarrés, formació independent, no ho veuen gens clar, però han acceptat debatre la moció al ple del mes vinent. El regidor de PxCAT, Daniel Rivera, va entrar a l'ajuntament per la baixa d'un altre edil de la majoria i gràcies a haver aconseguit tenir tres vots a les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA