Societat

Setge al ‘botellón’ nocturn

El govern insisteix que el toc de queda no està sobre la taula, però tampoc el descarta

Les botigues obertes les 24 hores hauran de tancar entre les deu de la nit i les set del matí

Un cop frustrada la reobertura dels establiments d’oci nocturn i tancats bars i restaurants, el govern català continua prenent mesures per intentar frenar aquesta segona onada de la pandèmia de Covid-19. Tot i que de moment el toc de queda sembla que no està sobre la taula –ho va reiterar ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i ho va corroborar el vicepresident Pere Aragonès–, tampoc no neguen que estan seguint de prop el que fan altres països i que, per tant, no descarten la mesura. “No podem no mirar a Bèlgica o a França i, si ho fan, veure per què ho fan i quin resultat hi ha”, va dir Sàmper.

De moment, i en un intent de posar traves als joves que compren alcohol a la nit per fer botellón al carrer, el Procicat va aprovar ahir que els comerços oberts les 24 hores tanquin de deu de la nit a set del matí. El mateix Sàmper va admetre en una entrevista a Ràdio 4 que aquesta mesura va precisament en la línia d’“evitar el toc de queda”. Va advertir, però, que tot i que el govern està intentant adoptar una actitud de “molta empatia” amb la societat, si no es compleixen les normes i ha de ser més estricte, ho serà. “No oblidem que hi ha la possibilitat del decret d’alarma, però volem donar l’oportunitat a Catalunya de demostrar que podem fer les coses bé”, va declarar Sàmper, que entén que aquesta mesura va en la línia de “posar totes les eines no tan restrictives per evitar les molt restrictives”.

Per la seva banda, el vicepresident Pere Aragonès va admetre també que no es descarten mesures més dràstiques, que podrien arribar al toc de queda. “No es descarta cap mesura, però de moment el toc de queda no està sobre la taula”, va afirmar Aragonès, que va recordar que està del tot prohibit menjar i beure al carrer i que hi ha ordres explícites de posar multes a qui ho faci.

A banda de la restricció horària per als establiments oberts les 24 hores, el Procicat va aprovar que, en àrees de servei d’autopistes i altres vies, les activitats de restauració es puguin prestar “exclusivament mitjançant serveis d’entrega al mateix establiment, sense utilitzar els espais interiors i garantint l’entrega individual i separada a cada client”, fet que vol dir que no es pot consumir a l’interior i únicament es pot comprar menjar per emportar-se.

El Procicat va decidir ahir suspendre totes les activitats cíviques i comunitàries grupals, com per exemple les que s’organitzen als centres cívics, excepte totes aquelles que es duguin a terme per mitjans telemàtics. Queden fora d’aquesta prohibició tots els programes d’intervenció socioeducativa, lleure educatiu de menors i activitats d’intervenció social, com ara menjadors de caràcter social.

Ahir Sàmper va fer un balanç positiu del cap de setmana sense bars ni restaurants. Tot i així, a Barcelona la Guàrdia Urbana va desallotjar en tres nits més de 1.000 persones que estaven fent botellón a la via pública, mentre que a Girona s’han presentat tretze denúncies pel mateix motiu. A Mataró s’han posat un centenar de denúncies per diverses raons, entre les quals, no dur mascareta.

El risc de rebrot va arribar ahir als 438 punts, 31,5 més que el dia anterior. Es van notificar 3.383 positius nous confirmats amb PCR. El nombre de persones ingressades és de 1.308, de les quals 214 estan en cures intensives.

LES FRASES

No es descarta cap mesura, però de moment el toc de queda no està sobre la taula
Pere Aragonès
vicepresident del govern

LA XIFRA

No podem no mirar a Bèlgica o a França i, si ho fan [el toc de queda], veure per què i quin resultat hi ha
Miquel Sàmper
conseller d’Interior
203.397
positius
de Covid-19 ja hi ha a Catalunya, que va superar ahir la barrera dels 200.000.

Els MIR reprenen la vaga

Els metges interns residents (MIR) d’hospitals i CAP van començar ahir la tercera vaga en un mes per reclamar millores formatives, laborals i retributives. Es tracta de la novena jornada de vaga, precedida per dues aturades de tres i de cinc dies a finals de setembre i principis d’octubre. Aquesta nova protesta, que ahir va estar acompanyada d’una concentració a la plaça Espanya de Barcelona, durarà fins divendres. El sindicat Metges de Catalunya va xifrar el seguiment de la vaga en un 82%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona