Reportatge

La costa torrejada

El litoral del Maresme és ple de torres de guaita, defensa contra pirates i bandolers

Als segles XVI i XVII pirates i corsaris atacaven per la costa, mentre que els bandoles assaltaven els camins. A molts llocs es construïen torres de guaita com a talaies de vigilància i també com a elements de defensa. El nombre de torres va arribar a ser tan gran que el litoral del Maresme era conegut com la costa torrejada. Avui dia es mantenen dretes més de cinquanta torres, algunes de les quals han estat restaurades.

Fer un recorregut per les torres i els castells ens tornarà a una època en què pirates i bandolers tenien atemorida la població. Podem començar acostant-nos –del 7 a l'11 de juliol– a Premià de Mar. Amb el desembarcament del pirata d'Omar i la seva tripulació comença la festa major, coneguda com a Premià Pirata (més informació a la pàgina 8). Un cop guanyada la batalla (d'aigua i farina), ja podem iniciar una ruta pel Baix Maresme i acostar-nos a deu poblacions que allotgen divuit d'aquests elements de defensa.

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha editat una guia on es recullen les torres de guaita i els castells del Maresme. Dividida en tres blocs –Baix Maresme, Maresme central i Alt Maresme–, vol facilitar al visitant un recorregut per aquestes construccions, vestigi de l'època dels pirates.

La ruta del Baix Maresme comença a Tiana. Aquest municipi ens ofereix la cartoixa de Montalegre. Està construïda, en la seva major part, en un estil gòtic senzill i auster i és d'una gran racionalitat i funcionalitat. A Montgat destaca la torre de ca l'Alzina, actualment sotmesa a un projecte de restauració per tal de recuperar-la com a monument històric de la població.

Al sud-oest d'Alella i molt a prop del centre urbà, hi ha una torre de guaita que data del segle XIII. És la torre del Baró i està adossada a una masia de construcció posterior d'ús residencial. Al Masnou es pot visitar, fins i tot accedir-hi a l'interior, can Teixidor, antiga masia amb torre de defensa situada a primera línia de mar.

Al municipi de Teià hi troben dues torres de defensa, can Fiveller (integrada a la casa Bru) i can Pujades (és privada i no es pot visitar) i cal Baster, una masia del segle XV de la qual només se'n conserva una part.

Una de les localitats que més construccions de defensa reuneixen és Premià de Dalt. Allà troben les masies de can Franquesa, can Cisa –que data de l'any 900–, can Moles i can Werboom.

A Vilassar de Mar es pot visitar –només des de fora– la torre d'en Nadal, que és l'única que es conserva de les tres torres de guaita que hi havia al municipi. A Vilassar de Dalt trobem una de les torres de guaita més importants del Maresme, amb quatre plantes d'altura. Destaquen també el Castell i la torre del Ravalet.

Cabrils exhibeix la torre de ca n'Amat i la masia de can Vehils. Finalment destaquen les ruïnes del castell de Burriac. Al capdamunt d'un turó de 400 metres d'altura, a 3.500 metres de distància del mar, resulten emblemàtiques per a Cabrera de Mar i per a tot el Maresme.

FITXA DE LA RUTA

La mobilitat viària a la comarca del Maresme es realitza bàsicament per l'autopista del Maresme (C-32) i la carretera N-II Barcelona Mataró –que discorre paral·lela a la línia ferroviària–. Aquestes vies serveixen tant per al trànsit de llarg recorregut com al trànsit comarcal i local. Així, podem arribar a municipis com ara Montgat, el Masnou, Premià de Mar, Vilassar o Cabrera de Mar.
Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. Plaça Miquel Biada, 1. Mataró. Tel. 93 741 11 61 www.costadebarcelonamaresme.cat
Ajuntament de Premià de Mar. Plaça de l'Ajuntament, 1. Tel 93 741 74 00 www.premiademar.org
Festa major de Premià de Mar. Del 7 a l'11 de juliol. www.premiapirata.org
Oficina de Turisme del Masnou. Itàlia, 50 1a planta. El Masnou. www.elmasnou.cat
Centre d'Acollida al Turista (CAT). Ernest Lluch, 41. Teià. Autopista C-32 sortida 86 Tel. 93 555 99 77 www.turismecat.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA