Escapades

Via verda ran de mar

La via verda entre Benicàssim i Orpesa transcorre paral·lela a la costa

L'antic traçat del tren entre Benicàssim i Orpesa ha estat convertit en una espectacular via verda que ressegueix part de la costa de la Plana Alta. La ruta, que va entrar en servei l'any 2009, transcorre entre grans parets de roca, s'obre a petites cales i permet gaudir d'una zona amb gran valor ecològic i paisatgístic, tot i que en algun tram les urbanitzacions toquen al camí.

Atès que es tracta d'un recorregut curt i és totalment pla, és molt recomanable per fer amb nens petits. Amb tot cal estar atent, ja que s'ha dissenyat un traçat doble, per compartir entre vianants i ciclistes, que es complica quan es multipliquen els usuaris. El temps de recorregut es pot allargar molt si hom opta per aturar-se a les àrees de descans i gaudir de les vistes que ofereixen.

El recorregut

La Via Verda es pot fer en els dos sentits. En aquest cas, la comencem per Benicàssim. Per accedir-hi, cal seguir l'avinguda Jaume I fins arribar a l'hotel Voramar. En aquest punt s'ha de travessar el pont metàl·lic i continuar a la dreta, fins a l'altura de l'hotel Palasiet. Allí s'hi ha habilitat un aparcament on es poden deixar els cotxes. Tot just començada la ruta es passa per uns petits túnels i entre grans tallats, que anivellaven el terreny per fer possible el pas dels trens.

Aquest tram travessa una urbanització, però el paisatge millora ràpidament. Uns metres més enllà, el camí ofereix vistes precioses a petites cales. De fet, la via verda ha permès l'accés a algunes d'aquestes cales que abans quedaven inaccessibles per terra degut a les vies del ferrocarril. Ara, s'obren alguns caminois des de la via principal que menen a les platges.

Pirates a la vista

Camí endavant, aviat apareix a l'horitzó la torre Colomera. Situada sobre el penya-segat conegut com la Roca del Gegant, aquesta construcció del segle XVI s'utilitzava per vigilar la costa dels atacs dels pirates.

El litoral de Castelló està esquitxat amb divuit d'aquestes torres vigia: a Benicàssim es pot visitar la torre Sant Vicent i a Orpesa, la torrassa del Rei. La mateixa via verda passa a tocar de la torre de la Cordà. A redós d'una i altra construcció s'hi han disposat unes àrees de descans que, a més, ofereixen vistes precioses.

El camí continua vorejant la platja de la Renegà, una zona molt rocosa i abrupta que es divideix en petites cales. És un espai molt apreciat pel bosc mediterrani que l'envolta i també pels seus fons marins, que el converteixen en un punt d'interès per als submarinistes.

Passada la torre de la Cordà, la via s'endinsa en un túnel d'uns 600 metres: és recomanable disposar de frontals o de llanternes, per evitar problemes en cas que el sistema automàtic d'il·luminació no funcionés, ja que, lluny de les entrades, el túnel queda completament fosc.

A la sortida hom topa amb el port esportiu d'Orpesa i amb les primeres construccions del poble. La via verda acaba en un petit parc a tocar de la platja de la Concha, una zona agradable, amb taules a l'ombra, on ve de gust fer-hi un descans.

Properament s'iniciaran obres al carril bici de Benicàssim que unirà l'actual Ruta Cicloturística i Paisatgística, a l'altura de l'antiga estació, amb l'inici de la via verda.

FITXA DE LA RUTA

Distància. 5,5 quilòmetres (11, anada i tornada)
Dificultat. Baixa
Paviment. La via està dividida en dues parts, una de terra per a vianants i una altra pavimentada per a ciclistes.
Desnivell. La ruta és totalment plana i és accessible a les persones amb mobilitat reduïda.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Benicàssim. C/ Metge Segarra, 4 http://www.benicassim.org
Oficina de Turisme de Benicàssim. C/ Sant Tomàs, 76 Tel. 964 300 102. www.turismobenicassim.com http://www.fiberfib.com
Oficina de Turisme d'Orpesa. Passeig de la Concha, s/n Tel. 964 310 320

Panells informatius, per descobrir la natura

M.J.R.

La via verda està esquitxada de panells informatius que descriuen la vegetació que hom es troba pel camí. Si la ruta es fa acompanyats de mainada, és molt recomanable aturar-se i aprofitar aquest recurs pedagògic, perquè, sobretot a Orpesa, la via passa per espais de gran valor ambiental, que inclouen fins i tot una petita àrea que coincideix amb la microreserva de Torre Colomera. Aquesta zona està qualificada com a LIC (Lloc d'Importància Comunitària), un ecosistema protegit per garantir-ne la biodiversitat, mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres en el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona