Societat

el reportatge

Croada contra els mosquits

Els ajuntaments de Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes sumen esforços per combatre el mosquit tigre

mesures preventives. Evitar la presència de recipients amb aigua a l'exterior (gerros, plats sota testos, galledes, piscines de plàstic o plats d'animals domèstics) és una de les mesures essencials per prevenir la proliferació del mosquit tigre, segons recorden els ajuntaments.

Sumar esforços i optimitzar recursos és la idea central de la campanya contra el mosquit tigre en què treballen els ajuntaments de Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes. Per primer cop des que l'insecte va arribar a la comarca, ara fa quatre anys, les tres administracions locals s'han coordinat per establir mesures conjuntes que augmentin l'eficàcia a l'hora de combatre el mosquit tigre. Els tres ajuntaments, en tenir més de 20.000 habitants, han de responsabilitzar-se directament de la prevenció del mosquit tigre –Cubelles, Canyelles i Olivella, en canvi, han de gestionar-ho a través del Consell Comarcal del Garraf–.

La localització dels focus de l'insecte i la seva eliminació en espais públics, la neteja de zones perimetrals en centres escolars o el recull de queixes ciutadanes formen part del protocol consensuat pels tres ajuntaments del Garraf. Els municipis també estan distribuint material informatiu a espais com els equipaments sanitaris, els centres escolars, les biblioteques, les oficines municipals o les empreses, així com els propietaris de parcel·les on s'ha detectat la presència de l'insecte.

Una altra de les eines que han impulsat les tres administracions locals són els tallers educatius sobre el mosquit tigre a les escoles i els instituts, una iniciativa nascuda a Vilanova de què també s'han beneficiat els altres municipis. La campanya del 2010 ha arribat a 1.457 alumnes a la capital del Garraf, 250 a Sitges i 316 a Sant Pere de Ribes. «Sensibilitzar un infant és sensibilitzar la seva família. Els infants solen ser persistents», va assegurar ahir la regidora de Salut Pública de Sitges, Elisabeth Pérez, durant la roda de premsa per presentar la campanya d'enguany. La regidora va destacar que la creació anterior del taller a Vilanova ha facilitat la feina a la resta de municipis, i ha permès posar-los en marxa amb molta més rapidesa. «És una certa generositat: es tracta que si un municipi té una idea, també se'n puguin aprofitar els altres», va assegurar la regidora de Salut de l'Ajuntament vilanoví, Encarna Grifell. En el mateix sentit va expressar-se la regidora de Salut de Sant Pere de Ribes, Núria Mestre, partidària d'«aprofitar les sinergies» entre les tres administracions locals per dur a terme accions de col·laboració; les Nits de Qualitat per a un oci juvenil responsable, o els plans per combatre la drogodependència en són un altre exemple.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic, on viu als forats dels arbres de les selves. De color fosc, té unes bandes platejades a les potes i una ratlla blanca al dors que va des del cap fins a l'abdomen, i oscil·la entre els 2 mm i els 10 mm. A Catalunya, el mosquit tigre colonitza llocs que li recorden el seu hàbitat natural, com per exemple bidons, gerros, plats de testos o altres recipients amb petites quantitats d'aigua estancada. L'insecte va ser detectat per primer cop a Catalunya a Sant Cugat del Vallès, i va arribar el 2006 a Vilanova, i es va escampar fins a Sitges i Sant Pere de Ribes l'estiu del 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell