Societat

El metro arriba per fi al centre de Badalona

La inauguració demà de Badalona-Pompeu Fabra es fa 25 anys després de l'obertura de les primeres estacions a la ciutat

El centre de Badalona veurà demà culminada una de les seves aspiracions amb l'arribada del metro. Es tracta de la part de la ciutat que aplega més edificis de diverses administracions i on s'han de desplaçar la major part dels badalonins per fer tràmits burocràtics. És també una zona amb carrers plens de botigues que a hores d'ara treballa per convertir-se en centre d'excel·lència comercial.

Amb la posada en marxa de l'estació de la línia 2 Badalona-Pompeu Fabra, Pep Ventura deixarà de ser el final d'una línia que recorrerà fins a 600 metres més per arribar a l'espai on a hores d'ara es construeix la plaça central de la ciutat, que també durà el nom de Pompeu Fabra.

Els treballs, que han representat una inversió de 70 milions d'euros, han durat prop de cinc anys i s'ha excavat un túnel a cel obert entre pantalles que ha seguit el recorregut del carrer de Francesc Macià.

L'endarreriment de les obres, que havien de durar vint mesos, ha estat motivat, entre altres coses, per la duresa del terreny, que va dificultar l'excavació del túnel. Les tasques de construcció de l'estació també es van endarrerir per una sèrie de troballes arqueològiques d'època romana. Entre les restes descobertes hi havia tres forns destinats a la fabricació d'àmfores i una zona d'enterraments amb onze urnes funeràries on hi havia restes de cossos incinerats. Una part d'aquestes troballes es mostrarà en la nova exposició permanent del Museu de Badalona, que està previst inaugurar abans de final d'any.

L'estació de Badalona-Pompeu Fabra és la quarta que s'inaugura aquest any a Badalona. A l'abril van entrar en funcionament tres parades de la línia 10: Gorg, La Salut i Llefià. Aquestes estacions se sumen a les primeres que es van estrenar fa 25 anys –Pep Ventura, Gorg, Sant Roc i Artigues Sant Adrià (en aquell moment anomenada Joan XXIII)–, que fins l'any 2002 van formar part de la línia 4. Ara a Badalona hi arriben les línies 2 i 10, i està previst que en un futur s'hi sumi la línia 1 procedent del Fondo.

Dilluns es posa en marxa la nova línia de bus a Can Ruti

Dilluns entrarà en servei la nova línia d'autobús de l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT), la BD6, que connectarà sense parades entremig la nova estació de metro de Badalona-Pompeu Fabra amb l'hospital de Can Ruti. La nova línia d'autobús, que serà gestionada per Tusgsal, donarà servei als que arribaran a l'estació de Badalona-Pompeu Fabra amb la intenció d'accedir a Can Ruti, ja que es preveu que hi haurà una demanda important d'usuaris. El trajecte tindrà una durada aproximada d'entre deu i quinze minuts i un interval de pas de deu minuts durant els dies feiners. El primer vehicle sortirà a les 6.41 del matí i l'últim a les nou del vespre. La BD6 es convertirà així en una línia de reforç de les que comuniquen amb Can Ruti tots els dies de la setmana i tenen parada a prop de l'estació Badalona-Pompeu Fabra: la B26 i la B27. En aquest sentit, l'horari de la BD6 està coordinat amb el de la línia B26, per proporcionar una oferta conjunta d'una sortida cada cinc minuts entre l'estació de metro Badalona-Pompeu Fabra i l'hospital de Can Ruti.

«El metro no hauria de morir al centre»

La inauguració de la nova estació es farà demà a les onze del matí. Està previst que hi assisteixin el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que acompanyaran l'alcalde de Badalona, Jordi Serra, i la resta d'autoritats. L'estació entrarà en funcionament a les tres de la tarda. Veïns i comerciants del centre estan satisfets amb la posada en funcionament de la nova parada de metro. Josep Soler i Amigó, president de l'associació de veïns del Centre, considera que ara «ja no hi ha cap excusa per no anar a Barcelona en transport públic». Tot i això, manté que el metro «no hauria de morir al centre». «És necessari que la xarxa s'allargui fins a Montgat i pugi a Can Ruti», afirma. El president de Centre Comerç Badalona –l'associació que agrupa els botiguers de la zona–, Joaquim Soldevila, assegura que el que cal ara és que l'estació «serveixi per portar la gent al centre a comprar, no a l'inrevés», i afirma que per això treballen per convertir-se «en un pol d'atracció».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia