Societat

L’EMA defensa continuar vacunant amb AstraZeneca

El regulador de la UE demana calma mentre investiga un nombre reduït de casos de trombosi en diversos països europeus

Brussel·les aposta per Pfizer-BioNTech en vista de l’aturada del vaccí britànic

L’Agència Europea del Medicament (EMA) està “fermament convençuda” que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca mentre investiga un reduït nombre de casos de trombosi a la Unió Europea (UE). “No hi ha indicis que la vacunació els hagi causat”, va assegurar ahir la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke.

Ignorant aquesta recomanació científica, gran part dels països europeus han aturat l’administració del vaccí esverats per una trentena de casos entre els gairebé cinc milions de vacunats. La frenada afegeix més dificultats a la lenta campanya de vacunació, que ja afrontava problemes pel retard en les entregues d’AstraZeneca.

Brussel·les va instar ahir els governs europeus a utilitzar “totes les dosis disponibles” per protegir els ciutadans de la Covid-19. “Totes les dosis compten”, reivindicava l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, que segueix el consell científic de l’EMA sobre el vaccí d’Oxford. La detecció d’alguns casos a Àustria i Dinamarca a finals de la setmana passada va generar un efecte dominó que ha arrossegat més d’una quinzena d’estats de la UE –entre els quals, Alemanya, França i Itàlia– a suspendre la vacunació amb AstraZeneca. D’altres, com Bèlgica, no han volgut caure en el pànic i continuaran endavant com permet l’EMA. “Seria una irresponsabilitat no fer-ho”, deia ahir el ministre de Salut belga. Però la seva posició és minoritària a la UE i, per això, l’EMA va haver de sortir ahir a calmar els ànims. “Els beneficis continuen sent més grans que els riscos”, va dir Cooke, preocupada per “l’impacte en la confiança” dels ciutadans envers la vacuna. Els científics europeus insisteixen que la trentena de casos són “pocs” en comparació amb els milers d’europeus que cada any tenen problemes de coagulació a la sang com aquests. “És inevitable que hi hagi casos greus després de la vacunació”, recordava ahir Cooke.

De tota manera, l’EMA està investigant “seriosament” els fets. En un principi, sospitava que podrien estar vinculats a un lot específic, però en els últims dies han vist casos vinculats a “altres lots”. Per tant, el regulador veu “improbable” que un defecte de fabricació hagi provocat les trombosis i s’ha centrat a descartar que sigui un efecte secundari de la vacuna.

En concret, l’EMA analitza si els afectats tenien una “patologia prèvia” que els fes susceptibles a tenir problemes de coagulació. “Si hi ha un perfil particular, podem reduir el risc”, sosté l’agència, insinuant que podria desaconsellar-la per a algunes persones si això es confirmés.

Per ara, però, les dades que tenen no indiquen que la vacuna d’Oxford suposi un risc de trombosi per a ningú, perquè el nombre de casos detectats és més baix del que es dona entre la població en general.

Aposta per Pfizer-BioNTech

En vista de l’escalada de problemes amb AstraZeneca, la Comissió Europea aposta per la vacuna de Pfizer-BioNTech per sortir de la pandèmia. L’executiu comunitari va pactar ahir amb aquestes companyies 10 milions de dosis més per als pròxims tres mesos, de tal manera que s’eleven a 200 milions les dosis promeses fins al juny. Una xifra que representa més de la meitat dels 380 milions de dosis que s’esperen a la UE el segon trimestre de l’any.

LA FRASE

Els beneficis [del vaccí d’AstraZeneca] continuen sent més grans que els riscos
Emer Cooke
DIRECTORA EXECUTIVA DE L’AGÈNCIA EUROPEA DEL MEDICAMENT (EMA)

Moderna avança en els assajos del vaccí en menors

La farmacèutica Moderna va anunciar ahir que ja ha començat les proves de les últimes fases per demostrar l’eficàcia i seguretat del seu vaccí contra la Covid-19 en menors d’11 anys als EUA i el Canadà. La companyia nord-americana ha començat a vacunar nens d’entre 6 mesos i 11 anys per poder demostrar la resposta en persones de menor edat.

Itàlia produirà 10 milions de dosis al mes de la Sputnik

Itàlia produirà a partir del mes de maig 10 milions de dosis mensuals de la vacuna russa contra la Covid-19, Sputnik V, segons el director del centre Gamaleya, Aleksandr Gintsburg. Segons Gintsburg, Rússia negocia també el possible llançament d’aquest vaccí amb Alemanya i França. El regulador europeu avalua encara la utilització d’aquesta vacuna.

Pressió al Regne Unit per investigar la gestió sanitària

Metges, infermers, familiars de víctimes, assessors científics del govern i líders de comunitats s’han pronunciat a favor d’una investigació sobre la gestió de la crisi sanitària al Regne Unit, on la Covid-19 ja ha causat gairebé 126.000 morts. Es volen revisar totes les estratègies aplicades, atès que el país registra la pitjor taxa de mortalitat per càpita pel coronavirus.

Una agència de la UE rebutja el passaport Covid

La directora del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, va rebutjar ahir la possibilitat d’utilitzar el passaport de vacunació per als viatges dins la Unió Europea (UE), perquè es podria discriminar els que no s’hagin vacunat i per la falta d’evidències científiques sobre com transmeten el virus els que sí que ho han estat.

Bolsonaro nomena el quart ministre de Salut

El president del Brasil, l’ultradretà Jair Bolsonaro, tenia previst oficialitzar ahir el nomenament del cardiòleg Marcelo Queiroga com a ministre de Salut. Es tracta del quart titular d’aquesta cartera des de l’inici de la pandèmia de Covid-19, encara descontrolada al país sud-americà, on ja acumula prop de 280.000 morts i 11,5 milions de contagis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social