Societat

Pla pilot de diagnosi ràpida del càncer de pell a l'Alt Camp

El metge de capçalera captarà les lesions cutànies a través d'un dermatoscopi acoblat a una càmera digital

L'especialista examinarà la imatge per via electrònica per agilitzar-ne el tractament

Les comarques de l'Alt Camp i de la Conca de Barberà experimentaran molt aviat un pla pilot, pioner a les comarques tarragonines, per poder fer
un diagnòstic ràpid del càncer de pell. Els centres d'atenció primària de Valls, Vila-rodona i Montblanc seran els primers d'aquest territori a experimentar la nova metodologia, que si obté bons resultats s'estendrà a la resta de les comarques meridionals.

El Servei d'Atenció Primària Tarragona-Valls treballa des de fa setmanes en aquest projecte que podria començar a implantar-se cap a la tardor. “D'aquesta manera els pacients als quals el metge de capçalera els detecti una taca o una piga que generi qualsevol tipus de dubte podran conèixer en un interval d'entre vint-i-quatre i quaranta-vuit hores la naturalesa de la lesió cutània”, explica Xabier Ansa, director del Servei d'Atenció Primària Tarragona-Valls.

Les lesions dermatològiques seran captades a través d'un dermatoscopi acoblat a una càmera digital d'altes prestacions que prendrà imatges de taques o pigues de la pell del pacient perquè l'especialista de referència de l'hospital pugui examinar la imatge, via electrònica. “El dermatòleg ens donarà una orientació diagnòstica i ens plantejarà què podem fer amb aquella lesió sense la necessitat que el pacient vagi a l'hospital”, detalla Xabier Ansa. La implantació d'aquest sistema operatiu “estalviarà desplaçaments als usuaris dels diferents municipis de les dues comarques”, i “serà una gran tranquil·litat per al pacient i per al mateix professional, perquè les taques a la pell angoixen molt davant el dubte de si són benignes o malignes”, opina el facultatiu.

El servei d'atenció primària facilitarà l'equipament necessari per fer les exploracions de la pell als professionals de les àrees bàsiques de salut de Valls, Vila-rodona i Montblanc. Un cop s'hagin valorat els resultats d'aquest pla pilot es podria ampliar el nombre d'equips de diagnòstic. “El mateix projecte també inclou l'elaboració d'un estudi de prevalença de les lesions cutànies per poder visualitzar de quina manera farem els circuits d'aplicació de la metodologia”, diu Xabier Ansa. Els equips de professionals de la sanitat veuen, a més, altres avantatges en aquest pla experimental: “Sobretot per a les persones enllitades o amb problemes de mobilitat i que no poden sortir de casa, aquesta nova tècnica serà una gran millora”, hi afegeix Xabier Ansa.

El sistema, molt semblant al que ja s'aplica en l'examen del fons de l'ull, tindrà en compte les dades de confidencialitat: “No és el mateix captar la imatge fotogràfica d'un ull que d'una part de la pell, especialment a la cara, que pot deixar al descobert l'anonimat del pacient, però el protocol ja tindrà en compte aquest factor”, assegura el directiu mèdic.

Les lesions a la pell són un motiu de consulta molt prevalent al metge de capçalera i el seu diagnòstic requereix sovint l'examen mèdic de l'especialista. L'any 2009 el Pius Hospital de Valls, que engloba la població de l'Alt Camp i de la Conca de Barberà, va registrar 8.218 visites al servei de dermatologia, un 78% més que l'any anterior, tot i que el fort increment no va ser degut a l'augment de lesions cutànies, sinó a la incorporació de més professionals que van poder atendre els pacients en llista d'espera.

LA XIFRA

8.218
visites
va atendre durant el 2009 el servei de dermatologia del Pius Hospital de Valls.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses