El Punt Casteller

Obert per vacances

La Vella i la colla de Vilafranca aparquen la calma i volen tornar als castells de nou aquest dissabte

Agost, calor i vacances: una combinació que per a la majoria de colles significa aturar l'activitat fins al setembre. A la zona tradicional, però, les coses no són ben bé així, i és que l'entrada del nou mes dóna el tret de sortida a un dels trams més intensos i durs de la temporada. I una de les actuacions característiques d'aquest canvi de cicle és la diada de la festa major de Vilanova, amb la Vella de Valls com a protagonista. Els rosats tenen al cap l'objectiu de treure's l'espina de les dues darreres caigudes i tornar a descarregar el tres de nou amb els canvis a l'estructura necessaris per afrontar reptes superiors. A més, volen tornar a atacar el cinc de vuit, que des de Completes no porten a la plaça. Les darreres baixes, doncs, no afecten els del Portal Nou, que van a totes amb vista a un agost més que intens.

La diada de dissabte a la tarda a Vilanova té més teca, i és que la Jove de Tarragona vol fer un pas endavant, que segurament es traduirà en l'estrena del dos de vuit folrat; un castell que podrien acompanyar amb el cinc de vuit. Tot i que continuen treballant fort amb vista al tres de nou, tot sembla indicar que els liles aniran pas a pas i es reservaran aquest repte per més endavant. A plaça també hi seran els Bordegassos de Vilanova, que també volen anar d'estrena. Els de groc podrien alçar el quatre de vuit i el dos de set, dos castells que aquesta temporada encara no han fet.

Per cert, la Vella i la Jove de Tarragona tornaran a coincidir diumenge a Vilallonga del Camp, on portaran a plaça castells de la gamma alta de vuit.

La millor actuació del cap de setmana, però, es podria veure el mateix dissabte a Vilafranca, concretament en la diada del Vall del Castell, antiga Màrtir's Street. Els de verd volen plantar-hi el tres de nou, el cinc de vuit, el quatre de vuit amb el pilar i el pilar de set. Una actuació de nivell abans de començar un període més aviat de relax abans de la diada de la Bisbal.

Derbi a dues velocitats

La diada amb més teca, però, no serà el cap de setmana, sinó el dimecres a la tarda, amb la clàssica del Firagost a Valls. Tot indica que la Vella hi arribarà en millors condicions, i és que els rosats volen plantar-hi el tres i el quatre de nou amb folre. Per la seva banda, a la Joves ja li toca treure's la son de les orelles. Els vermells aposten pel cinc de vuit, el dos de vuit i el tres de vuit. Tot i així, no descarten plantar-hi el tres de nou si aconsegueixen engrescar prous camises.

Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Dissabte 31, a les 19.00 h, a la plaça de la Vila, diada de festa major amb els Bordegassos de Vilanova, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Vilafranca (Alt Penedès)
Dissabte 31, a les 19.30 h, al Vall del Castell, diada amb els Castellers de Vilafranca, els Castellers de Barcelona i la Colla Jove Castellers de Sitges.
Andorra la Vella
Diumenge 1, a les 13.30 h, a la plaça de la Consòrcia, actuació de la Joves de Valls.
Altafulla (Baix Gaià)
Diumenge 1, a les 18.00 h, a la plaça dels Vents, diada amb els Castellers d'Altafulla, els Nois de la Torre i els Salats de Súria.
Vilallonga del Camp (Tarragonès)
Diumenge 1, a les 19.00 h, a la plaça de l'Església, diada de festa major amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets del Serrallo.
Valls (Alt Camp)
Dimecres 4, a les 20.15 h a la plaça del Blat, diada del Firagost amb la Vella de Valls i la Joves de Valls.
XIULETS

Eternes Santes

Ja és un clàssic el bat de sol que cau en les Santes de Mataró, però enguany la diada ha estat de les més dures. I és que la segona ronda va durar més de dues hores, amb intents de dos de nou amb folre i manilles, peus desmuntats i intents desmuntats inclosos. Una prova de resistència que va fer que fins a les tres no comencés la tercera ronda. Ara bé, potser aquest és el preu que cal pagar per veure bons castells.

L'ANÈCDOTA

Batucada grallera

Els Marrecs de Salt van descarregar diumenge passat un cinc de set combinant el so de els gralles amb els instruments de percussió de l'Associació Senegalesa Odiodial de Salt. Una bona iniciativa per afavorir la integració i acostar el món dels castells als nouvinguts.

APLAUDIMENTS

Record i solidaritat pel Lluís Barrera

El món casteller va oferir una de les mostres més maques de solidaritat en l'emotiu adéu a Lluís Barrera, jove casteller i excap de colla dels Xicots de Vilafranca. La seva vila, entitats de tota mena en què participava i colles d'arreu del país es van abocar en el record a en Lluís, i fins a dotze colles li van dedicar un pilar a l'església. Tothom està convidat, a més, a l'acte d'homenatge que els Xicots li estan preparant pel dia 7 d'agost.

Els Nens es destapen

Els Nens del Vendrell han protagonitzat l'únic moviment de la setmana en el rànquing, un moviment, però, molt important. Els de vermell han entrat al top 15 després del quatre de vuit descarregat a Santa Anna, un castell que no descarregaven en aquesta diada des de fa ni més ni menys que 33 anys. Això els ha permès acostar-se a la plaça número 13, l'última que dóna el passi per anar al concurs de castells. Amb un calendari millor, ho tenen molt bé per avançar a Castellers de Sabadell i Castellers de Terrassa, que s'hauran de posar les piles per mantenir-se en posicions per concursar a la plaça de braus de Tarragona. Sagals d'Osona perd una posició per l'ascens dels Nens i els Xiquets de Reus cauen del top 15, però encara continuen mantenint possibilitats per entrar entre els 13 primers abans del setembre, quan es tanca la llista de les colles que van al concurs.

Per dalt, una bassa d'oli, amb Capgrossos, però, que han sumat un bon grapat de punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES