Societat

Investiguen la direcció dels Bombers per corrupció

S’han trobat factures triplicades de reparacions en camions que mai es van fer

L’exconseller Sàmper va encarregar una informació reservada que, un cop finalitzada, va enviar a la fiscalia

El jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona ha imputat per presumpta corrupció set càrrecs dels Bombers de la Generalitat, després de trobar-se indicis de factures inflades i de pagaments de comissions del 2% en el servei de manteniment dels vehicles del cos. També està imputat el responsable de l’empresa contractista a Catalunya, la sevillana Iturri, Eduardo José Díaz, segons va informar ahir La Vanguardia.

Al desembre es va aixecar el secret de sumari i la jutgessa ja ha citat a declarar divendres que ve qui va ser director general de Prevenció i Extinció d’Incendis fins al mes de juny, Manel Pardo, i el seu successor, Joan Delort. La mateixa informació apunta que s’han trobat factures duplicades i fins i tot triplicades de reparacions que mai es van fer en camions d’extinció d’incendis. Tot just avui compareix el conseller Joan Ignasi Elena al Parlament.

Els fets van aflorar a l’abril quan el cap del servei tècnic dels Bombers va advertir que el contracte de l’empresa Grup Iturri ja no tenia saldo després de compensar el primer trimestre la desviació pressupostada de l’exercici anterior, que va tancar amb un deute d’uns 1,7 milions. Es va forçar una reunió d’urgència a la conselleria d’Interior amb una advocada del Departament durant la qual Manel Pardo va defensar la seva gestió i va assegurar que el contracte estava “històricament mal dimensionat en l’àmbit econòmic”, de manera que el deute s’acumulava cada any. Durant la trobada, Pardo va utilitzar un document en què va anotar “2%” alhora que deia en veu alta: “Aquestes són les factures més el 2%.” I, davant les explicacions que se li van demanar, hi va afegir: “No ens podem queixar perquè abans la xifra a pagar era més gran”, segons informa el rotatiu. El llavors conseller, Miquel Sàmper, va encarregar una informació reservada a la secretària general del Departament, Elisabet Abad, i, després de llegir l’informe realitzat, el va enviar a la fiscalia.

La jutgessa Miriam de Rosa va dirigir una investigació secreta i va autoritzar intervencions telefòniques i va rebre diversos atestats dels Mossos en els quals apareixien indicis de delictes. L’aixecament del secret, a final de desembre, va coincidir amb la decisió d’Interior de destituir l’intendent en cap de la comissaria d’investigació dels Mossos, Toni Rodríguez, i la marxa del cap de la unitat d’anticorrupció i autor dels atestats, el sotsinspector Juan Manuel Lazo.

L’empresa Iturri, que s’ha vist implicada en altres causes per corrupció en altres comunitats, va negar al diari que hagi facturat treballs que no s’hagin fet. La causa està oberta per presumpta corrupció i per un delicte contra l’administració pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran venint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa