Societat

Nou curs escolar

Educació

Torna la normalitat a moltes llars catalanes. Més d'un milió d'estudiants comencen aquest dimecres el curs escolar amb la implantació de la nova llei d'educació, la LOE. El reforç del català o el castellà, la instauració a tercer d'ESO de la polèmica assignatura d'educació per a la ciutadania i el desplegament definitiu de la sisena hora marquen aquest nou curs, que comença amb 31.000 alumnes més.

Als alumnes no universitaris se'ls han acabat les vacances i inicien un nou curs en què es començarà a implantar la nova llei d'educació, la LOE. Ho notaran bàsicament els alumnes de 3r d'ESO, que tindran l'assignatura d'educació per a la ciutadania. Una matèria polèmica, perquè ha topat amb el rebuig de sectors conservadors, que la titllen d'adoctrinadora i consideren que entra en qüestions morals.

La nova llei també avança l'obligatorietat de fer una tercera llengua en el primer cicle de Primària. Però el Departament d'Educació vol anar més enllà i posa en marxa un pla per impulsar l'anglès. De moment, en uns 500 centres es farà anglès a partir dels 3 anys i els docents explicaran en aquest idioma alguna assignatura no lingüística.

La polèmica que arrossega la implantació de la nova assignatura d'educació per a la ciutadania en l'àmbit estatal no ha tingut cap mena de repercussió a Catalunya. Tant el departament d'Educació com la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), principal patronal de l'escola concertada, coincideixen a negar l'existència de conflicte en la posada en marxa de la matèria, que cursaran 67.600 alumnes catalans de 3r d'ESO de forma obligatòria i que suposa una de les principals novetats del curs que comença avui.

La campanya d'oposició endegada pels sectors més conservadors de l'episcopat espanyol i grups afins, que en diverses comunitats autònomes ha culminat demanant l'objecció de consciència a moltes famílies catòliques, ha tingut un efecte molt residual entre els pares catalans. El departament només ha rebut cinc queixes per aquesta qüestió, tres de les quals corresponen a una família amb tres fills (només un dels quals cursarà 3r d'ESO) i dues de pares que també tenen els fills en altres cursos.

Enric Puig, secretari general de la FECC, corroborava la manca de conflicte i afirmava que la patronal s'ha limitat a aconsellar als centres que adaptin el currículum de l'assignatura al seu ideari, com es fa amb la resta de matèries.

Sectors hostils
Els sectors hostils a la implantació denuncien que l'assignatura persegueix l'"adoctrinament governamental" dels alumnes i topa, per tant, amb el dret de les famílies a decidir l'educació dels seus fills.

Aquesta oposició a la nova matèria ha arribat en algun cas fins als tribunals. El Tribunal Superior de Justícia de Sevilla celebrarà demà una vista prèvia davant una demanda presentada per cinc famílies sevillanes contra l'assignatura per una presumpta vulneració de drets fonamentals. La Fiscalia ja ha anunciat que s'oposarà a la tramitació del recurs i demanarà al TSJA que el tramiti com un contenciós administratiu ordinari.

Tant la ministra d'Educació, Mercedes Cabrera, com la mateixa vicepresidenta del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, han insistit a qualificar d'"irresponsables" les crides a l'objecció. Sostenen que no hi ha cap motiu per oposar-se a una assignatura que pretén formar "millors ciutadans i més lliures". La nova matèria incideix en aspectes que van des de l'autonomia i la dignitat de la persona, el respecte a la diferència i el desenvolupament del pensament crític, fins al coneixement de la Declaració Universal dels Drets Humans, l'anàlisi dels règims democràtics, el foment de la participació o la cura del medi ambient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.