Societat

Sant Jordi sense mascaretes

il·lusió

Els municipis gironins es bolquen en una diada que, tot i la previsió de mal temps, es gaudirà sense restriccions

Girona o Lloret de Mar traslladen les tradicionals parades a dins d’equipaments municipals, i a Blanes ajornen una setmana el Concurs de Murals

La diada de Sant Jordi a les comarques gironines tindrà avui un aire com fa temps que no té, o que no es podia assaborir plenament, amb la fi de l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes. Les iniciatives són transversals, com ara reivindicar una societat més inclusiva i lliure de discriminacions o la recerca de l’origen etimològic de les paraules, entre moltes altres. L’únic element pertorbador és la previsió del temps. A Blanes, per exemple, han ajornat el 35è Concurs de Murals de Sant Jordi per mal temps i es farà dissabte vinent. Aquest esdeveniment aplega 700 escolars d’arreu del municipi. Amb tot, a la Biblioteca Comarcal es durà a terme durant dos dies la Marató de presentació de llibres. El mateix s’ha fet a Lloret de Mar, que traslladarà les parades de la Fira de la Rosa i el Llibre a l’interior del Mercat Municipal.

A Girona també s’han preparat. Ahir a mig matí responsables de llibreries van començar a muntar taules al Palau de Fires. Un espai que avui obrirà les portes a les nou del matí i la gent podrà passejar-hi dotze hores seguides per trobar el llibre i la rosa. A la planta baixa hi haurà les 29 parades de llibreters i floristes professionals, mentre que al primer pis s’hi instal·laran les 77 entitats que han sol·licitat tenir parada aquest any. Si ens fixem en les parades, veurem com la recuperació és important. Pel que fa a les parades professionals, segons l’Ajuntament, el 2019 n’hi havia 25 i aquesta edició n’hi haurà 29. El mateix passa amb les parades d’entitats: ara fa tres anys n’hi havia 102 i aquest any, 77. Però el 2021 només n’hi havia 35.

Aquesta diada també enllaçarà amb la vuitena edició de Girona, mots i flors, que aquest any està dedicada a la cançó; els cartells s’il·lustren amb lletres de grups i artistes d’arreu dels Països Catalans, conjuntament amb l’origen etimològic de les flors que representen.

Un espai per als valors

Un Sant Jordi també per transmetre valors. Amb A Salt som Roses, la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament organitza una campanya de sensibilització amb la voluntat de reivindicar una societat més inclusiva i lliure de discriminacions per trencar els rols de gènere i evidenciar que tots som iguals i reivindicar l’abolició dels estereotips de gènere. Les iniciatives, doncs, són moltes i diverses, com ara la del restaurant la Blanca de l’Hotel Llevant de Llafranc amb la creació d’un menú d’inspiració literària.

A Cassà de la Selva, a més dels tallers, espectacles i parades, s’inclou la presentació de llibres a les Golfes de Can Trinxeria, l’escenari obert de poesia a la plaça de la Coma o la Festa Literària i l’entrega dels 56ns Premis Literaris.

A Figueres, destaca l’elevat nombre de sol·licituds d’autors locals. Aquests, juntament amb la parada de les publicacions de l’Ajuntament, estaran situats a la part alta de la Rambla. Seran set autors locals, onze professionals del sector del llibre –editorials i llibreries–, sis floristeries i 63 entitats.

Banyoles viurà una diada descentralitzada entre la plaça Major i la plaça de les Rodes. En total, hi haurà una cinquantena de parades i el programa especial de Ràdio Banyoles amb els autors locals que han publicat per Sant Jordi, a part de les activitats de l’associació de comerciants i de l’espai d’entitats.. A Olot, a part de les parades de roses i llibres del Firal, hi haurà sardanes, un concert d’Ensemble, un concurs infantil i juvenil de dibuix del CIT, l’espectacle del Sismògraf Shalott, un taller d’introducció al lettering i, entre altres actes, l’actuació castellera dels Xerrics.A Puigcerdà, les parades de roses i llibres se situaran al passeig 10 d’Abril i a la plaça de Santa Maria. Destaca la mostra de dansa de Dansart i la representació de la llegenda de Sant Jordi a càrrec de l’Associació Cerdanya Musical.

Queixes del PSC, a Salt

El PSC de Salt va presentar dijous –informa Marc Salgas–un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Salt en haver-li denegat el permís per muntar una parada per Sant Jordi. Segons fonts del consistori, cap altre partit ha sol·licitat una parada. El jutjat va denegar les mesures cautelars demanades pel PSC. El govern municipal, a través d’un decret d’alcaldia del 21 de març, no autoritza parades de partits polítics per Sant Jordi, per donar protagonisme a les entitats del poble.

Primera diada a la ciutat de llibres de Calonge

Joan Trillas

Les llibreries de Calonge sortiran a celebrar el primer Sant Jordi amb una programació d’activitats amb les quals es preveu omplir el centre històric. De fet, el primer Sant Jordi de l’única ciutat de llibres catalana durarà quatre dies. S’ha organitzat un programa d’activitats que inclou, entre altres, un concert d’El Pot Petit, la participació de l’escriptora Lydie Salvayre (premi Goncourt 2014), signatures de llibres per part de diversos autors, un espectacle de circ i dansa, o un taller d’impressió tal com ho feien les antigues impremtes. La gastronomia també s’ha afegit al Sant Jordi, de manera que dotze restaurants i bars oferiran un menú literari.

D’aquesta manera vol fer bandera de la cultura i donarà el tret de sortida a un programa d’activitats ambiciós que s’allargarà durant tot l’any. Així, el Sant Jordi a Calonge és l’inici d’un seguit d’activitats i cicles que tindran lloc durant tot l’any. L’objectiu és que cada mes hi hagi un cap de setmana de Sant Jordi a Calonge.

Avui, al llarg de tot el dia, hi haurà parades de venda de llibres i roses als carrers del nucli antic de Calonge, així com parades amb exposició de llibres d’autors francòfons, seleccionats per la Biblioteca Pere Caner. També es podran escriure missatges i poemes al gran Mural de la literatura instal·lat a la plaça de la Doma. En aquest context, els restaurants del poble oferiran menús literaris.

A les deu del matí, arrencaran les partides obertes i simultànies d’escacs al pati d’armes del castell, una activitat que comptarà amb la visita del gran mestre Jaime Alexander Cuartas Medina.

També durant el matí, el centre del poble s’omplirà de música amb el concert itinerant dels alumnes de corda i combo de l’escola de música La Moderna de Calonge. Al castell de Calonge hi haurà una conferència a càrrec de Jesús Morentin i un taller d’impremta utilitzant les antigues lletres de plom i de fusta. A continuació, i dins del Cicle Essencials, l’escriptora Lydie Salvayre conversarà sobre Somiar desperts i no plorar amb Pere Joan i Tous.

Al migdia tindran lloc les signatures d’autors de diversos gèneres literaris a la plaça de la Doma. Ja a la tarda s’organitzaran diversos actes festius com ara la cercavila de la Colla Gegantera, el concert familiar a càrrec d’El Pot Petit o un concert del grup de corda de Calonge. També es farà un taller de Kokedama i una taula de difusió de poètiques femenines i recitació de poemes. La jornada clourà amb “El desè home”, de Toni Gutiérrez i Miquel Barcelona, un espectacle que planteja un diàleg escènic entre el circ i la dansa partint d’un poema del Tao Te King de Lao Tse.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins