Societat

La primera bombera de Barcelona en 142 anys

Tot i que és conscient que pot trobar algun entrebanc, assegura que, de moment, només ha rebut recolzament i ànims

Més de 1.100 persones van intentar aprovar les oposicions per formar part de Bombers de Barcelona el juny passat. Lluitaven per a 45 places. I de tots ells, només una dona ho ha aconseguit.

Després de 10 mesos de preparació, la Míriam Galisteo ha fet història. És la primera i única dona bomber que formarà part de l'equip d'extinció d'incendis de Bombers de Barcelona. I és que des del 1865, quan s'estableix la companyia de Bombers a la capital catalana, cap dona ha agafat les seves mànegues per treballar-hi. De fet, fins ara, dels més de 800 empleats en plantilla, les úniques dones que hi ha, treballen de sanitàries o administratives.

Aconseguir-ho, però, no ha estat fàcil. A més d'estudiar molt, ha entrenat cada dia durant els últims deu mesos per poder superar les proves físiques, que són les mateixes per a homes i dones, i tot plegat sense deixar de treballar per poder mantenir la seva independència. Ara, la Míriam enceta una nova etapa a la seva vida amb “il·lusió, respecte i moltíssima motivació”.

Nascuda el 16 de maig del 1976 a Barcelona, la Míriam Galisteo es llicencia a la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona el 1999. Quan acaba la facultat, fa un màster en prevenció de riscos laborals i participa en dos programes d'intercanvi amb els què va a treballar durant 3 mesos a Suïssa i 9 mesos a Itàlia. Després de tornar d'Itàlia, troba feina en empreses de prevenció de riscos laborals i consultories, on ha estat fins que ha aprovat les oposicions a Bombers de Barcelona.

Tot i que reconeix que gaudia quan estudiava prevenció d'incendis, protecció i plans d'emergència en el màster de prevenció de riscos laborals que va fer, no és en aquest moment què descobreix la seva vocació. Va ser la influència de la gent que s'estima i la convergència de tota una sèrie de circumstàncies que ho han fet possible.

“Tinc grans amics bombers que sempre em deien que ho havia de provar perquè creien que m'agradaria molt. A més, vaig fer els 30 anys, que va ser com un impàs, i vaig trobar una feina on plegava a les 5 de la tarda, i això em donava temps per entrenar i estudiar. Vaig pensar que si no ho provava me'n penediria tota la vida i que el moment de fer-ho era ara”, detalla la Míriam.

El primer pas
El primer que va haver de fer és treure's el carnet de camió perquè per poder presentar-se a aquestes oposicions cal tenir aquest permís de conducció. Ja que s'havia de treure el de camió, la Míriam va decidir apuntar-se també als cursos d'autobús i tràiler. El primer, també el té. El de tràiler assegura que tard o d'hora se'l traurà perquè ja el té pagat.

Amb els carnets a la mà, va buscar gimnàs per entrenar. I, assessorada pels seus amics, va anar a parar al Badrena, a la zona de Sants-Les Corts. Se li il·lumina la cara quan parla d'en Jesús, el seu preparador, i de tots els companys que entrenaven amb ella, i assegura amb orgull que tots li han aportat moltes coses positives.

Va començar a entrenar el 3 d'octubre del 2006. Des d'aleshores i fins a la data dels exàmens només va faltar tres dies, “dos d'ells per causa major i, sí, un per mandra”, assegura la Míriam. S'aixecava a les 7 del matí per anar a treballar i els caps de setmana estudiava el temari de la part teòrica de les oposicions. “Vaig tenir sort -explica- perquè com que havia estudiat Farmàcia i els cursos de riscos laborals, tenia una mica de nocions de tot”.

Amb tot, es va presentar als exàmens teòrics. Els que els aprovaven accedien a les proves físiques. Van passar-les 10 noies, i el dia de l'examen, n'eren 7. Només Míriam Galisteo va aprovar-les. Després, va superar l'examen de camió i va passar l'entrevista personal, el test psicotècnic i les proves mèdiques.

"Gaudir" de la fita
Lluny del que els estereotips puguin induir a pensar, la Míriam només fa 1 metre i 64 centímetres i pesa 56 quilos, però és tenaç, constant i molt perseverant. No descarta presentar-se a les oposicions de Bombers de la Generalitat, perquè creu que les tasques forestals potser li agraden més, però això serà després de “descansar, treballar i passar-ho bé” amb els de Barcelona.

Tot i que és conscient que pot trobar algun entrebanc pel fet de ser la primera dona, assegura que, de moment, des del dia que va prendre la decisió de ser bombera, només ha rebut molt recolzament i ànims per tot arreu. "Els homes i les dones som físicament diferents per pura història evolutiva. La dona ha estat sempre tancada a casa i fa molt pocs anys que pot accedir als mateixos àmbits que un home. No obstant, no som excloents. Ser complementaris està molt bé", argumenta la Míriam. Dit això, afirma que, tot i ser diferents, no hi ha res impossible perquè ella ha aprovat les mateixes proves físiques que els altres 44 nous bombers del cos de seguretat.

La setmana vinent li lliuraran el seu nou equip de treball i el 12 de setembre començarà el primer dia de la seva nova vida a l'Escola de Bombers de Mollet. Sigui com sigui, la Míriam Galisteo ha demostrat que, com ella diu, només “cal predisposició i preparació” per aconseguir el que vols.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
erupció volcànica

Nova erupció volcànica en Reykjanes (Islàndia), la cinquena en últims mesos

barcelona
Medi ambient

El Port de Barcelona millora el control de la contaminació a l’aigua i l’atmosfera

Barcelona
Societat

Les entitats socials demanen més comunicació a Albiol

Badalona
L’Índia

Nova Delhi bat un rècord de 52,3 graus en plena onada de calor al nord del país

barcelona

Acampada a la UAB per exigir que es trenquin relacions amb Israel

Cerdanyola del Vallès

El CAC premia 15 treballs que fomenten l’educació en comunicació audiovisual a les escoles

GIRONA
societat

Torna Benvinguts a Pagès. La Festa!

Barcelona
educació

Un jutjat avala la sanció de la UAB a un professor per abús d’autoritat

barcelona
GIRONA

L’Ajuntament signa un conveni per millorar la gestió dels serveis socials

GIRONA