Societat

Societat

Visibilitzar el col·lectiu no binari

Bru Madrenas ha impulsat un llibre col·laboratiu per donar a conèixer les identitats no binàries

Considera que és una eina per “aprendre”, però també “d’acompanyament i respecte”

“Entre home i dona, hi ha moltes altres identitats, i això s’invisibilitza”

Elle. Entre parèntesis. És el pronom personal que s’ha consensuat en castellà i que es refereix a la tercera persona però sense identificar-ne el gènere, i és el que Bru Madrenas (Girona, 1994) utilitza al perfil d’Instagram @trans_gresorxs . “Soc una persona trans i no binària”, així es defineix en el lloc web del projecte Transgresorxs , un llibre col·laboratiu d’identitats no binàries que ha impulsat. Es tracta, explica, d’una publicació amb voluntat divulgadora del transfeminisme i que inclou conceptes bàsics, a manera de diccionari, sobre què és el gènere, el sexe, les diferències... “Va sorgir de la necessitat que vaig veure que hi ha de disposar d’informació accessible sobre aquesta qüestió; hi ha molt de desconeixement”, assenyala. Més enllà de les xarxes socials, en què el col·lectiu no binari és molt actiu, Madrenas creu que amb el llibre es dona a conèixer una comunitat invisibilitzada i s’hi dona suport.

Bru Madrenas va estudiar història a la UdG, posteriorment va cursar un màster de gènere per la Untref a Buenos Aires i actualment estudia educació social. “Crec fermament que l’educació és una eina per canviar el món i convertir-lo en un lloc més equitatiu per a totes”, destaca. En aquest sentit, fa formacions, presentacions i actes sobre temàtiques de gènere, interseccionalitat, identitats LGTBIQ+ i no binarismes. Posa èmfasi en el fet que el llibre dona la possibilitat “a les persones cisgènere d’aprendre i d’acompanyar i respectar les persones no binàries”. Per Bru Madrenas, conèixer aquesta realitat i formar-s’hi és una qüestió “que és de totes”, perquè, recorda, es tracta de drets humans. “Per mi, una societat més justa i igualitària parteix del fet que totes hem de construir-nos i desconstruir-nos, i acompanyar-nos”, afegeix.

A Girona, l’Espai LGTBI i Dissidents són dues de les plataformes que visibilitzen el col·lectiu. Per Sant Jordi, Bru Madrenas va signar llibres a la parada que l’Espai LGTBI tenia al Palau de Fires i, el 3 de juliol, com a avantsala del Dia de l’Orgull del 28 de juliol, presentarà el llibre en les jornades que Dissidents organitza a Girona. El llibre ha tingut molt bona acollida i Madrenas qualifica l’experiència de “molt bonica”, ja que, d’una banda, “les persones trans se senten més acompanyades i, de l’altra, les cisgènere mostren molt d’interès per conèixer-ho”.

La publicació del llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració d’una vintena de persones no binàries d’arreu del món, que hi han aportat el seu testimoni, i d’altres han participat en diverses il·lustracions o en el disseny o la composició del llibre, “molt plural”. En relació amb situacions que violenten les persones no binàries, n’apunta algunes com ara “suposar el gènere” i encasellar-les en el binarisme de gènere. Així, l’aparença física també els determina i fa que l’interlocutor s’hi dirigeixi com a dona o com a home: “Entre home i dona, hi ha moltes altres identitats; no només hi ha dos gèneres, n’hi ha moltíssims, i això s’invisibilitza”, recalca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet