Societat

Viure amb les lents posades

Lents intraoculars per prescindir de les ulleres

La cirurgia de l’alta miopia en pacients joves permet utilitzar unes lents intraoculars especials
Els nous dissenys de lents intraoculars aporten més precisió quirúrgica i més bons resultats

La implantació de lents intraoculars és una tècnica que els darrers anys ha experimentat un gran creixement, i que dona solució a defectes refractius com ara la miopia, la hipermetropia i l’astigmatisme, així com a la vista cansada (presbícia), condició que sol aparèixer a partir dels 50-55 anys. Aquestes lents s’introdueixen a l’interior de l’ull i permeten que les persones que fan servir ulleres o lents de contacte en puguin prescindir.

Precisament, no deixen d’aparèixer nous models de lents intraoculars que s’ofereixen de manera pionera a l’ IMO Grup Miranza . La clínica, referent internacional en oftalmologia, ofereix totes les garanties un cop demostrats els bons resultats en estudis clínics en què han participat diversos dels seus oftalmòlegs.

El Dr. José Luis Güell és un dels experts en aquestes tècniques quirúrgiques, amb més de 35 anys d’experiència, constata l’enorme progressió en el desenvolupament i el disseny de noves lents intraoculars. “L’avenç tecnològic no només ha permès la introducció de nous dissenys de lents, sinó també d’equips més precisos per calcular-ne la potència en cada cas i plataformes intel·ligents a la sala d’operacions que faciliten la col·locació perfecta a l’ull”, explica.

Tot això aporta més precisió quirúrgica, i alhora permet oferir més bons resultats als pacients. “Avui dia, no indiquem la mateixa lent per a tots els pacients, sinó que cada persona té una lent molt determinada i es tria i es personalitza en funció de les característiques del seu ull i del seu estil de vida”, aclareix el Dr. Güell.

En aquest sentit, des de fa més de deu anys, els cirurgians tenen l’opció de les lents multifocals que permeten veure-hi a totes les distàncies: propera, intermèdia i de lluny, les quals han tingut millores en el disseny i ofereixen una independència important de les ulleres. A més, s’han desenvolupat les lents “de focus estès” (EDOF), que fan possible allargar la visió llunyana, intermèdia i, fins i tot, de vegades, la propera, amb bona qualitat de visió.

Lents ICL i Artiflex per a alta miopia

La cirurgia de l’alta miopia en pacients joves permet utilitzar unes lents intraoculars especials (fàquiques), que s’introdueixen a l’ull sense tocar la còrnia ni el cristal·lí i ofereixen molt bona qualitat de visió. Els models més coneguts són ICL i Artiflex, fetes de col·làmer, un material amb molt bona biocompatibilitat, per la qual cosa no hi ha risc de rebuig i ofereix molt bona qualitat de visió, atès que no s’ha tocat la còrnia ni el cristal·lí, que continua mantenint intactes les característiques.

“Atesa la reversibilitat, a partir d’unes determinades diòptries, o fins i tot en cas d’una miopia baixa, si la còrnia no té les característiques apropiades optem per aquest tipus de lents, que són molt segures i que donen una qualitat de visió excepcional”, hi afegeix el Dr. Güell.

Així mateix, l’oftalmòleg assenyala que “els pacients que per edat o característiques de l’ull han d’optar per lents, es beneficien d’un avantatge important: la reversibilitat. És a dir, que en qualsevol moment podem tornar al punt de partida d’abans de la cirurgia sense alterar l’ull, més enllà de la mínima incisió per la qual s’introdueix i s’extreu, si cal, la lent”.

Tots aquests avantatges fan que “a partir d’unes diòptries determinades, o fins i tot en el cas d’una miopia baixa, si la còrnia no té les característiques apropiades, cada cop més optem per aquest tipus de lents, que són molt segures i que donen una qualitat de visió excepcional”, assegura Güell. A més, l’oftalmòleg hi afegeix que “també és important que, com a experts en cirurgia refractiva, sapiguem transmetre al pacient que l’ull canvia anatòmicament al llarg de la vida. Per exemple, el procés natural d’envelliment dona lloc a condicions com ara la vista cansada o les cataractes, que fan que sigui necessari reemplaçar la lent natural de l’ull per una altra que els solucioni la situació. Aquests canvis es detecten fàcilment a la consulta, per això és imprescindible que els pacients acudeixin a l’oftalmòleg periòdicament”.

Cataracta refractiva i presbícia

Un altre grup de pacients en què cada vegada s’implanten més i millors lents intraoculars és l’afectat per l’anomenada “disfunció del cristal·lí”, lent natural de l’ull que es deteriora a mesura que fem anys. En aquest cas, els especialistes implanten lents conegudes com a pseudofàquiques, que substitueixen el cristal·lí.

“Aquest tipus de lents són les que utilitzem en les operacions de cataractes i, cada cop més, per corregir la presbícia o vista cansada”, explica l’expert.

Atesa la sofisticació de les noves lents, cada cop es desdibuixen més les diferències entre la cirurgia refractiva i la de cataracta, i augmenta la indicació per fer front a la presbícia o vista cansada. Actualment, ja es parla de “cataracta refractiva” perquè el procediment de substitució del cristal·lí no només aconsegueix solucionar l’opacitat del cristal·lí envellit, sinó que, a més, soluciona defectes refractius previs a aquest problema.

Per aquest mateix motiu, aquesta és una opció també cada cop més indicada en casos de vista cansada, en què el cristal·lí encara no és opac, però no enfoca com abans. “En molts casos, ja no cal esperar l’aparició de la cataracta per implantar una lent que substitueixi el cristal·lí que ha perdut la capacitat d’acomodació i ha iniciat el procés d’opacitat que va avançant amb els anys”, conclou l’especialista.

IMO Grup Miranza

Tel. 93 400 07 00

www.imo.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia