Societat

Pares mobilitzats pel transport escolar gratuït

NOTÍCIA DEL LECTOR

Els pares dels 200 nens de Canyamars que cada dia han d'agafar l'autobús escolar per recórrer els 5 quilòmetres fins a la seva escola, a Dosrius, acabaven l'any amb un ensurt. L'11 de desembre, una circular de l'Ajuntament els informava que a partir del gener, pagarien 45,86 euros al mes en lloc dels 12,76 euros que pagaven fins ara pel transport escolar. Un augment de gairebé un 300%, que finalment han aconseguit aturar, a l'espera de negociar amb Educació.

"Era un abús d'autoritat", assegurava la Judith Coll, presidenta de l'AMPA de l'Escola del Pi, un dels tres centres públics on estudien els nens de Canyamars i Can Massuet, els dos nuclis que formen part del municipi de Dosrius, al Maresme. Precisament aquí radica el problema. El transport escolar dins d'un mateix municipi no és obligatori, per tant, l'administració no té cap obligació de pagar-lo.
Fins ara, el departament d'Educació destinava 35.000 euros al Consell Comarcal per al transport escolar no obligatori, els quals permetien oferir un preu públic de 12,76 euros. Des de feia uns anys, el departament havia decidit congelar la partida i finalment el 2008 s'ha pres la decisió de no destinar-hi més diners. D'aquesta manera, el Consell Comarcal segueix pagant un terç del preu mentre que la resta l'havien de pagar els usuaris.

L'Ajuntament de seguida va anunciar l'obertura d'una beca d'ajuts de 20.000 euros. Segons Josep Jo, alcalde de Dosrius i president del Consell Comarcal, amb la partida es pretenia arribar a pagar fins a dos terços del transport "per a aquells que realment ho necessitessin, sense fer cafè per a tothom".

Des de l'AMPA CEIP del Pi es van queixar que la beca era insuficient i insistien a tornar a fixar un preu públic. De la queixa es va passar a l'acció. El 21 de desembre, l'AMPA CEIP del Pi i les AMPA dels altres dos centres públics del municipi es van reunir amb l'alcalde per plantejar-li la seva oposició a l'augment de preu i la necessitat de dirigir-se a Educació per reclamar una solució. Si no es convocaria una manifestació per demà, primer dia d'escola.

L'amenaça va fer efecte i les reunions que s'han fet durant les vacances han aconseguit arribar a un principi d'acord. Durant els tres primers mesos de l'any, es congela la implantació dels nous preus i els usuaris seguiran pagant 12,76 euros al mes com abans. Passada aquesta moratòria, el preu podria ser de 17 euros.

Malgrat l'aparent acord, Judith Coll assegura que no s'aturaran i està a l'espera de la reunió amb els serveis territorials d'Educació. "El que s'està decidint ara no són més que pedaços", afirma la Judith, que lluitarà perquè l'autobús escolar sigui considerat transport entre municipis i, per tant, passi a ser gratuït. Des d'Educació afirmen que escoltaran les demandes dels pares, però recorden que la llei no obliga a pagar el transport dins d'un mateix municipi.

La informació ha estat feta amb la col·laboració de Judith Coll, presidenta de l'AMPA del CEIP del Pi de Dosrius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Detenen dues veteranes activistes per atacar la Carta Magna

Barcelona
Afganistan

Les inundacions a Baghlan deixen uns 300 morts

Barcelona
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA