Societat

Societat

Implicar-se al súper

Els darrers dos anys han obert a Mataró, Barcelona, Manresa i Olot supermercats cooperatius que promouen un consum de proximitat i participatiu

Els socis són propietaris i clients, però també hi fan tasques de treball voluntari

Hi ha qui creu que les situacions de crisi són un bon moment per emprendre nous projectes. D’aquest parer és l’Eddy Roca, un dels socis del supermercat cooperatiu La Feixa a Mataró, que van ser dels primers supermercats cooperatius a aixecar la persiana en ple centre de la capital del Maresme. “Estem orgullosos del que estem aconseguint, perquè els hàbits, quan parlem de consum, estan molt fixats”, diu l’Eddy, convençut que, de mica en mica, cada cop són més els que decideixen “implicar-se” per fer un canvi cap a un model d’alimentació més sostenible. Aquestes iniciatives cooperativistes de consum han aterrat amb força i els darrers dos anys també han obert portes Supercoop, a Manresa, i l’Artiga, a Olot, així com Food Coop, a Barcelona. Aquests establiments traslladen a escala més gran que els grups de consum o les agrobotigues la varietat de productes ecològics i de proximitat. “Apostem per ser un punt de venda directa per als productors, sense intermediaris i guanyant en termes de qualitat i ajustant preus”, explica el soci de La Feixa, on s’abasteixen sense problemes de la verdura dels pagesos de Mataró i la rodalia. Altres productes com ara els alvocats els fan portar d’una finca de Castelló i abarateixen així el transport i la contaminació que representaria portar-los de més lluny. “Estem creixent, però necessitem arribar a més gent per respirar més tranquils”, expliquen des de la cooperativa de Mataró, que té 200 socis, dels qual no tots consumeixen prou per arribar als 24.000 euros mensuals de facturació que s’havien fixat. El repte és incrementar les vendes un 25% i que hi entrin més clients amb una campanya que convida els socis a portar dos beneficiaris cadascun perquè puguin comprar amb els descomptes com si fossin de la cooperativa. A Mataró ja tenien l’experiència de dos grups de consum on les famílies feien compres conjuntes i s’organitzaven de manera assembleària. Una estructura que el nou projecte de supermercat manté entre els socis, que com a propietaris tenen veu i vot per decidir, però també “se’ls convida” a participar en la gestió. A La Feixa hi ha dues venedores contractades, però la resta de les tasques les assumeixen els socis, que poden escollir entre pagar una quota trimestral de 20 euros o fer els torns de treball voluntari assumint part de la gestió, de neteja, posant productes a lloc o preparant comandes.

A Manresa fa un any i mig que el supermercat funciona “adaptant-se” al nou espai que ocupen a tocar del mercat municipal, on volen ser un reclam per “no perdre la venda directa dels pagesos”. La Marissi Valverde és una de les sòcies de Supercoop Manresa i té clar que cada dia que aixequen la persiana “és un èxit” per donar valor als productes que venen i defensar un model de sobirania alimentària. “Si quedem sense gasoil i les collites es van perdent, qui ens portarà el menjar?”, es pregunta aquesta sòcia de la cooperativa, que lamenta que el govern “no mogui un dit” per ajudar a mantenir el sector agrari. “També falta consciència de poble i cuidar el que és una activitat bàsica i el territori, ja que en vivim”, hi afegeix, conscient que per mitjà del consum la gent pot fer un “acte polític”. A Manresa ja són 800 socis, però, segons Valverde, són poc més de 300 els que participen activament en un moment “complicat” en què miren de remuntar vendes obrint la porta a socis i no socis.

A les prestatgeries d’aquests establiments, s’hi troben productes frescos o envasats, així com articles d’higiene personal, cosmètica i neteja. Es prioritza que siguin ecològics i que minimitzin els embolcalls per generar com menys residus millor. Els supermercats miren de reduir al màxim el consum de productes processats i animen la clientela a “cuinar més”.

Trobar el teu lloc

Al supermercat l’Artiga d’Olot estan satisfets de la resposta des que han obert, amb la implicació dels 210 socis que s’han integrat a la cooperativa i que “van trobant el seu lloc”. Com explica un d’ells, Pol Espadamala, hi ha d’haver un “compromís” perquè tothom hi aporti. Més enllà de pagar la quota inicial, els socis hi passen moltes més hores, per fer funcionar el punt de venda però també com una “eina per fer xarxa i de transformació social”. En aquests torns de voluntariat, n’hi ha que prefereixen fer tallers de cuina o ajudar a posar ordre a la botiga, “perquè sempre hi falten mans i manetes”, diu Espadamala, que anima la gent de la Garrotxa a “acostar-se a treure-hi el cap” per descobrir un nou model i “aturar-se a pensar el que mengem, com i d’on ve”.

Una petita comunitat

A l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona han obert el Food Coop, on per comprar s’ha de ser soci de la cooperativa. “Ha estat un llarg camí de tres anys i no ha estat fàcil aconseguir un local, amb els preus dels lloguers, i, després, rehabilitar-lo”, explica Esther Beremejo, que amb la resta de socis estan molt engrescats amb la “petita comunitat” que s’ha creat a l’entorn del passatge d’Aragó, on tenen espai per fer activitats. Actualment ja són 520 socis, que hi contribueixen amb una aportació de 90 euros. Els socis consumidors participen en la gestió en torns de tres hores mensuals per estar a la caixa, reposant productes o atenent les comandes. “El context de crisi i por que s’està generant no afavoreix que la gent canviï el model de consum”, lamenta Bermejo, que amb la inflació actual veu que “hi ha més necessitat que mai” d’estar al costat dels productors locals.

La inspiració, als EUA
Els supermercats a casa nostra s’han inspirat enel model del Park Slope Coop de Brooklyn, Nova York. Aquest projecte, fundat als anys setanta, aplega avui més de 17.000 socis i ha donat peu a diverses iniciatives que s’han exportat a Europa. El 2016 va obrir La Louve a París, que aplega més de 6.000 cooperativistes, i també Bees Coop a Brussel·les (amb més de 3.000 socis) i La Cagette a Montpeller.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia