Societat

Salut pública

Quatre detinguts per importar ametlles amb toxines

L’Agència Tributària i la Guàrdia Civil intervenen a Palma i Alacant 25 tones d’aquest fruit amb alts nivells de fongs perjudicials per al consum humà

El producte procedia d’Austràlia i es pretenia comercialitzar

En el marc de l’operació Nuts, duta a terme a Alacant i Palma de Mallorca, l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil han anunciat avui la intervenció de 25 tones d’ametlles amb toxines molt perilloses i la detenció de quatre persones, tres d’elles de l’Estat espanyol i una dels Països Baixos, per delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

L’operació es va iniciar el gener passat, arrel de l’arribada a l’Estat d’un carregament d’ametlles procedent d’Austràlia, a través d’un procés d’importació que suposadament complia amb la normativa, segons va informar la Guàrdia Civil a l’agència EFE.

Un cop les ametlles van arribar a Alacant, Sanitat Exterior va realitzar una anàlisis del fruit sec, que va donar com a resultat uns altíssims nivells d’aflatoxines, uns fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà. A continuació es va comunicar a l’importador, amb domicili a Mallorca, que havia de destruir el carregament, fet al qual es va comprometre alhora que va sol·licitar l’autorització a Sanitat per fer el trasllat de la càrrega a l’illa, per destruir-lo allà en una incineradora.

Engany descobert

Un cop les ametlles van arribar a la localitat mallorquina de Benissalem, els responsables del transport de la mercaderia per a la seva destrucció van trencar el precinte sanitari del contenidor i van dipositar la mercaderia en una nau industrial.

Segons la investigació, els responsables del carregament van canviar el tipus i mida dels envasos i van traslladar les ametlles a Alacant. Paral·lelament, en lloc de destruir el carregament, van substituir la mercaderia per clofolles d’altres ametlles amb volum similar, obtenint així el certificat de la destrucció per part de l’empresa encarregada de fer el document. D’aquesta manera, segons fonts de la Guàrdia Civil, pretenien desviar al consum un producte altament perjudicial per a la salut.

En adonar-se, els investigadors van immobilitzar la mercaderia a Alacant i van detenir els quatre responsables de la importació, transport i no destrucció de les ametlles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses