Societat

societat

Exalumnes dels jesuïtes a l’ordre: “els abusos s’han de condemnar i denunciar”

L’ordre religiosa obre un canal per recollir el testimoni de les víctimes del professor Francesc Peris i poder investigar els casos

234 exalumnes del col·legi Jesuïtes de Casp han signat una carta en la qual demanen als seus responsables que siguin “més contundents” i denunciïn el religiós Francesc Peris, a qui l’ordre dels jesuïtes investiga per presumptes abusos sexuals. A la carta a la qual ha tingut accés Efe, lamenten que “no s’ha produït un posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució i en particular del Col·legi Casp”. “En cap concepte es podrà considerar com a resposta vàlida i suficient lamentar els fets sense condemnar-los, fer comunicats de caràcter merament intern, protegir la identitat de l’agressor i obviar els mecanismes de denúncia per la via judicial”, diu la carta enviada a l’escola.

El Superior Provincial de la Companyia de Jesús, l’ordre dels jesuïtes, a Espanya ha obert una investigació al voltant de Francesc Peris, a qui ja va apartar el 2005 per una “conducta impròpia” amb una alumna del col·legi del carrer Casp de Barcelona. En una carta de resposta als exalumnes, diversos estaments dels Jesuïtes a Catalunya han reiterat avui el seu “compromís” davant de qualsevol tipus d’abús i han recordat que el religiós investigat “ja figurava” als seus informes i “tenia imposades mesures”. Com informa Efe, signen la carta de resposta la directora general de Jesuïtes de Casp, Maite Andreu, el director general de Jesuïtes Educació, Esteve Mogas, i el delegat de Jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggrós. Els responsables de l’ordre tornen a demanar perdó a les víctimes i recorden que el 17 de maig el Provincial dels Jesuïtes ja va decretar una investigació prèvia a un procés canònic, i que també va manifestar la total disposició de la Companyia de Jesús “a col·laborar en tot allò que la justícia pugui requerir”. “Les informacions publicades a premsa motiven una nova revisió d’aquest cas” i, per això, Jesuïtes agraeixen que es posin en contacte amb ells les persones amb “informació relacionada amb els fets i que pugui ajudar a la investigació”, asseguren. És per això que faciliten un correu electrònic per als que vulguin “traslladar informació o testimoni en relació amb aquest o qualsevol altre cas”. Tenint en compte, a més, que “per a algunes persones sigui difícil contactar directament amb la institució on es van produir els fets”, els responsables animen els afectats a contactar amb associacions com la Fundació Vicki Bernadet a Catalunya.

“Com a antics alumnes, sentim una profunda indignació i considerem d’extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació als mitjans i per denunciar i reparar, en la mesura del possible, les víctimes”, expliquen els signants de la carta d’exalumnes. Peris “formava part del nostre dia a dia”, era el sacerdot que “ens impartia educació sexual”, el “més enrotllat”, amb qui “muntàvem moltes activitats com sessions de relaxació amb massatges o espiritisme” i que “amb la perspectiva del temps veiem que tenien un component sexual per a ell”, ha relatat un dels signants de la carta. Els jesuïtes “tenien constància de conductes inapropiades” de Peris. des de la primera denúncia als anys 90 i no se’l va apartar de la docència fins al 2005, lamenta.

A la carta enviada al centre, els exalumnes demanen al col·legi i a la institució que emetin un comunicat públic de condemna i rebuig als fets investigats “com a primera mesura d’assumpció de responsabilitat per part de la institució”. També exigeixen que es posin a disposició de les víctimes i els ofereixin un canal per facilitar el contacte entre possibles persones que vulguin denunciar els fets per la via judicial. Una altra de les peticions és obrir una investigació interna per conèixer si els diferents trasllats de centre de Peris van estar causats per possibles denúncies o per indicis d’abusos. Per últim, reclamen que s’investiguin “possibles abusos d’altres jesuïtes així com els encobriments per fer-los possibles i, si escau, denunciar-los per via judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social