Societat

Turisme

A l’interior del delta

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat invertirà dos milions per atreure els visitants de les platges cap als atractius turístics de les ciutats

S’instal·larà un nou mirador als espais naturals i es treballarà per connectar itineraris no motoritzats

Es vol descongestionar el litoral i donar a conèixer museus, recintes històrics i la gastronomia local

El pla turístic preveu construir un nou mirador dins dels espais naturals del delta del Llobregat

El Baix Llobregat concentra algunes de les destinacions de sol i platja més populars de l’àrea metropolitana, com la platja de Castelldefels, amb cinc quilòmetres de longitud i ben connectada amb transport públic. L’àmplia franja litoral, amb una bona oferta gastronòmica que inclou una quinzena de guinguetes de temporada, va atreure l’estiu passat 1,6 milions de visitants. El litoral de Gavà va rebre 1,3 milions de banyistes, mentre que el de Viladecans i el Prat en van sumar un milió. Són platges d’estils diferents: més urbana i amb més oferta de restauració la de Castelldefels. Més integrada en un sistema dunar la de Gavà. Més salvatges i allunyades del nucli urbà les de Viladecans i el Prat. Cadascuna amb la seva personalitat i receptores de milions de visitants locals, sobretot, ja que el 80% procedeixen de l’àrea metropolitana. Però també d’arreu de Catalunya –un 10,7%–, de l’Estat –2,6%– i del món –3,3%–, segons l’enquesta de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) del 2022.

El turisme de sol i platja del Baix Llobregat gaudeix de bona salut. Però el Consorci de Turisme comarcal vol anar més enllà i fer que els visitants de la platja s’endinsin cap a l’interior i descobreixin atractius turístics a poca distància del litoral. N’hi ha uns quants. Per exemple, el castell de Castelldefels, que es pot visitar després de les successives reformes dels últims anys i que, des de fa dos anys, té un museu interactiu dedicat al món de la pirateria. I el Parc Arqueològic Mines de Gavà, una explotació minera amb 6.000 anys d’antiguitat d’on s’extreia la variscita, un mineral que servia com a moneda de canvi al neolític. El museu té com a element més preuat l’estàtua d’una Venus. Un altre reclam turístic més enllà de la platja el constitueix el conjunt de zones naturals del delta del Llobregat, amb llacunes i observatoris ornitològics al Prat i Viladecans i on es pot contemplar una important varietat de flora i fauna. La zona propera al riu Llobregat té una extensa xarxa de quilòmetres que es poden recórrer a peu i amb bicicleta i que s’endinsen entre els horts, on és possible comprar verdures directament als pagesos que les cultiven.

Amb la voluntat de reivindicar els atractius de la zona del delta del Llobregat i vincular-los a un turisme sostenible de sol i platja, el Consorci de Turisme adscrit al Consell Comarcal del Baix Llobregat està col·laborant amb la Diputació en el desenvolupament de vuit accions innovadores. Estan recollides en el pla de sostenibilitat turística del delta del Llobregat, un projecte pressupostat en dos milions d’euros en què participen també els municipis de Castelldefels, el Prat, Viladecans, Gavà i Sant Boi. El projecte es finançarà amb els fons europeus Next Generation, que posen l’accent en la sostenibilitat i la transició ecològica.

El pressupost del projecte del delta del Llobregat està destinat a la restauració i la renaturalització dels paisatges dunars de les platges i la sensibilització i formació sobre els efectes que el canvi climàtic hi provoca. Així ho explica la consellera en funcions de Turisme comarcal, Gemma Rodríguez, que detalla algunes de les actuacions previstes. “S’està treballant per reduir l’impacte del canvi climàtic i l’acció humana en les dunes de les platges, afectades per la regressió de la sorra”, explica, tot recordant la tasca que fa l’AMB en matèria de regeneració dunar.

El pla preveu construir un nou mirador en una ubicació encara per decidir i dins dels espais naturals del delta. S’afegiria als existents, com els que hi ha instal·lats a tocar de la platja del Prat i permeten una visió panoràmica del litoral i l’aeroport. “Els itineraris són una peça molt important del pla, ja que, tot i que la convocatòria és per al turisme de sol i platja, el que volem és descongestionar les platges i dur els turistes a l’interior dels municipis a través d’itineraris no motoritzats”, explica la consellera. “Tenim al cap unir els cinc municipis entre si i cada nucli urbà amb la seva platja”, assenyala, tot recordant que, encara que Sant Boi no tingui platja, se l’ha inclòs en el pla perquè forma part del delta del Llobregat. La carretera C-245, que ha estat rehabilitada recentment amb la inclusió d’un carril bici, podria servir com a nexe d’unió de les cinc ciutats en aquest pla de promoció turística sostenible. La consellera explica que s’hauria de fer alguna obra en un espai concret, encara per definir, per adaptar l’itinerari a la mobilitat sostenible.

Rodríguez cita emblemes com ara el castell de Castelldefels, les mines prehistòriques de Gavà i les termes romanes de Sant Boi, “atractius museístics en entorns on es treballa molt la gastronomia i el sabor de l’horta”. També destaca les possibilitats de promoció de la zona que permetrà la celebració de la copa Amèrica a Barcelona el 2024. “Es tracta de donar coherència a totes les actuacions, amb l’ajuda d’eines com aplicacions de mòbil”, diu. Al setembre començaran els treballs per permetre que el 2024 es facin visibles les primeres actuacions i que la primavera del 2025 el pla de sostenibilitat turística del delta del Llobregat estigui plenament implantat als cinc municipis.

Surf d’estel amb horari
L’Ajuntament de Castelldefels regula, coincidint amb l’estiu, la pràctica de surf d’estel a la platja. Fins al 22 de setembre es podrà practicar a la tarda en una zona acotada i amb una llicència. Estarà permès entre les quatre i les vuit de la tarda, sempre que hi hagi un vent constant de 15 nusos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva