Societat

El Suprem confirma la condemna de presó per al pares de la Nadia

Van ser sentenciats per enriquir-se amb els donatius per al tractament de la seva filla malalta

La sala penal del Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la sentència que va condemnar a cinc i tres anys i mig de presó als pares de la Nadia per un delicte continuat d’estafa agreujada per enriquir-se amb 402.000 euros de donatius que havien de servir per sufragar els tractaments mèdics de la malaltia rara de la seva filla.

L’alt tribunal ha rebutjat el recurs que va presentar el pare contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va confirmar les condemnes que l’Audiència de Lleida va imposar a la parella. La mare no va presentar recurs.

La Sala considera, segons Efe, que els fets provats de la sentència confirmada recullen amb total claredat que els pares van constituir l’Associació N.N. per a la Tricotiodistròfia i malalties rares de Balears, que tenia com a objecte social recaptar fons per a la investigació de la malaltia i ajudar famílies amb nens amb malalties rares, però que en realitat la finalitat “era obtenir l’enriquiment personal dels acusats”. El pare figurava als estatuts de l’Associació com a president i la mare com a tresorera.

El tribunal explica que els fets jutjats detallen els freqüents i importants reintegraments dels comptes bancaris de l’Associació per pagar les despeses privades dels acusats, que van arribar a rebre 402.000 euros de diners il·lícitament obtinguts per al seu enriquiment personal.

La sentència del Suprem explica la simulació generada pels acusats en mitjans de comunicació durant anys, amb la seva filla de poca edat, “apel·lant a la generositat davant la urgència de costoses atencions mèdiques irreals i anunciant un desenllaç de compromís vital imminent de no rebre aquestes cures”. Afegeix que facilitaven un número de compte bancari com a canal recaptador dels donatius buscats. Segons la sentència, recollida per ACN, el pla constitueix un “marc objectiu perfectament idoni per suscitar sentiments humans de solidaritat amb les nenes i els seus pares, i, en conseqüència, també moure’ls a fer les aportacions buscades pels acusats”, que van aconseguir així milers d’euros procedents de diverses persones que pensaven que contribuïen a la curació de la menor.

La Sala manté el decomís dels béns intervinguts als acusats i respecte a les al·legacions sobre les responsabilitats civils, la sentència recorda que està en tramitació un altre recurs de cassació per resoldre les qüestions relatives als pronunciaments civils. Això un cop el TSJ va ordenar retrotraure les actuacions perquè l’Audiència redactés de manera individualitzada els perjudicats que han de ser indemnitzats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva