Societat

Vicenç Pagès, Medallla del Montgrí a títol pòstum

A més del desaparegut escriptor, rebran la Medalla el Club d’Escacs Montgrí i el divulgador i defensor dels valors patrimonials i naturals del Montgrí, Narcís Arbusé

L’escriptor Vicenç Pagès Jordà rebrà a títol pòstum la Medalla del Montgrí, la màxima distinció cívica que atorga a l’Ajuntament en reconeixement de les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal. També han estat guardonats el Club d’Escacs Montgrí i Narcís Arbusé Bellapart. Vicenç Pagès Jordà, nascut a Figueres, però passant la major part de la seva vida a Torroella de Montgrí, ha estat un dels prosistes més brillants, destacats i premiats de la cultura catalana. Els altres guardonats amb les medalles del Montgrí tenen també una llarga trajectòria. A Narcís Arbusé, se’l reconeix per la seva completa vocació i dedicació a l’estudi, divulgació i defensa del Montgrí. I, finalment, el Club Escacs Montgrí, pel treball fet des que es va crear l’any 1972.

Un escriptor lliure

L’abast del treball i del llegat de Vicenç Pagès i Jordà és ingent, especialment per la diversitat de gèneres que va tocar i pel rigor amb el qual afrontava cada repte, cada projecte. Això juntament amb la convicció d’aquell que escriu el que vol escriure en cada moment. Pagès, va iniciar la seva trajectòria i primer premi literari el 1990, amb el recull de contes Cercles d’infinites combinacions i, des d’aleshores, va treballar incansablement per dedicar-se a la literatura, que més endavant va combinar amb la docència i la crítica literàries. Va consolidar la seva potència d’escriptor molt aviat, amb la publicació el 1995 de la seva primera gran obra i novel·la El món d’Horaci, a la que succeirien moltes més novel·les, assajos i reculls, que li valdrien el reconeixement suprem per part del públic i la crítica. La seva obra, caracteritzada per un estil i univers propi, es distingeix per una narrativa fragmentària, l’experimentació textual i una bona dosi d’ironia i d’humor. Mort prematurament el 2022 ocupa un lloc fonamental en la prosa catalana del darrer mig segle.

En defensa del Montgrí

Narcís Arbusé, docent de ciències socials de professió, ha demostrat una completa vocació i dedicació a l’estudi, divulgació i defensa del Montgrí, no només com a entorn natural, sinó també com a espai humà. Amb la seva afició ha contribuït en gran manera a descobrir i consolidar el massís del Montgrí com a territori, identificant i recuperant un paisatge que potser havia quedat amagat o que molta gent havia oblidat. Amb la seva tasca ha tornat a fer valdre diversos elements patrimonials del Montgrí com la pedra seca, ha recuperat nomenclatura antiga, ha descobert aspectes desconeguts, ha explicat el mode de vida local en relació amb el massís i ha fet de guia per a moltíssimes persones, tot fent de nexe entre diferents generacions i inclús amb investigadors del parc natural. Ha escrit, publicat i produït diversos llibres, articles i documental entorn de la temàtica, i ha col·laborat amb l’Ajuntament i la ciutadania participant en nombroses activitats de recerca i descoberta del Montgrí.

Escacs al Montgrí

El Club Escacs Montgrí forma part del paisatge cultural i associatiu del municipi des fa cinquanta un anys. Membre del Consell Català de l’Esport i de la Federació Catalana d’Escacs va començar la seva activitat el 1972, després del conegut “matx del segle” i la gran afició de jugar a escacs que existia a Torroella i que es concentrava principalment al bar de la plaça de la Vila o el que aleshores es coneixia com “Can Sidro”. Des d’aleshores, han difós aquesta pràctica a tothom qui estigués aficionat, tot participant en diferents campionats i actes festius del poble, i ensenyant als més joves a aprendre les virtuts i passions d’aquest esport Sempre actiu i inclús sortejant moments de dificultat i molts canvis, el Club d’Escacs Montgrí - d’abast local, regional, autonòmic i en diverses ocasions també internacional; a més, col·labora regularment en activitats i festivitats locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA