Societat

Gastronomia

Inici de curs als cellers catalans

Un munt de cellers de les DO catalanes participen en la iniciativa d’obrir les portes al món rural el cap de setmana del 30 de setembre a l’1 d’octubre

Els principals cellers presenten novetats en enoturisme i diverses iniciatives en matèria de sostenibilitat

Camins del Cava mostra els camins per fer excursions i passejades entre les vinyes

El mes de setembre no és gens tranquil per als cellers catalans que, en plena verema, volen continuar sent el centre d’atenció i estan apostant fort per l’enoturisme i per obrir les portes al públic per tal de donar a conèixer el seu producte i les seves novetats en un moment en què el sector del vi, i malgrat la sequera que reduirà la collita, viu un moment dolç. Una de les iniciatives més importants del sector per començar la temporada és la gran participació de cellers en la nova edició de Benvinguts a Pagès – La Festa, que se celebrarà el cap de setmana del 30 de setembre i l’1 d’octubre.

Aquest és un esdeveniment impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que, per vuitè any consecutiu, obre les portes del món rural per donar a conèixer la realitat de la pagesia de Catalunya i en què participen desenes de cellers i cooperatives de les deu DO catalanes. Entre els cellers que obriran les portes (cal reservar prèviament a https://benvingutsapages.cat/, com totes les activitats del Benvinguts a Pagès) hi ha: el celler Martí Faixó (Alt Empordà), de la DO Empordà; els cellers Cooperatiu de Vila-rodona, Dasca Vives i Vinya Janine, tots de l’Alt Camp, de la DO Tarragona; els cellers La Gravera (Segrià), Rubió de Sòls (Noguera) i Mas Blanch i Jové (Garrigues), de la DO Costers del Segre; les caves Bolet i els cellers Sumarroca, Can Suriol, Eudald Massana Noya, Covides Vinyes i Cellers, Cuscó Berga, i Jané Santancana, tots de l’Alt Penedès, de la DO Penedès, i, finalment, de la DO Priorat, s’ha apuntat a la iniciativa la cooperativa Falset-Marçà (Priorat) i de la DO Terra Alta, Altavins, Sant Josep Vins i els cellers Cal Minyó, La Botera i Xavier Clua.

Les propostes entorn del vi són potents aquest setembre, ideal per a les excursions que proposa Camins del Cava, una iniciativa de l’Associació d’Elaboradors de Cava (Aecava) que, en principi, girava al voltant de Sant Sadurní d’Anoia, però que ara s’ha ampliat a Vilafranca del Penedès i Alella, per a qui vulgui viure una experiència al voltant d’un paisatge de vinyes i gaudir del cava i la gastronomia. La iniciativa, que aquest estiu ha tingut molta sortida, aprofita la xarxa de camins, pistes i senders de l’entorn de Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès i Alella, per facilitar i promocionar l’accés, caminant o en bicicleta, als cellers productors de cava ubicats a la rodalia d’aquests pobles. El visitant té a la seva disposició un web interactiu amb geolocalització en què pot trobar tota la informació necessària per crear el seu itinerari (i restaurants, allotjaments i altres punts d’interès com ara botigues, empreses de lloguer de bicicletes, aparcaments i museus).

Són molts els cellers i els pobles vitivinícoles que organitzen fires del vi al voltant de l’època de la verema. Una de les iniciatives més consolidades i que enguany es pot gaudir fins al 30 de setembre és la Festa de la Verema del Penedès. Una vintena de cellers de la Ruta del Vi del Penedès, liderats pel Consorci de Promoció Turística del Penedès, allarguen tot el mes les activitats gastronòmiques, en què els vins i escumosos del Penedès es mariden amb aliments de proximitat. Entre les propostes: verema en família, tallers, rutes entre vinyes i trepitjades de raïm i tastos de most, sumades a les ja clàssiques de pícnics de verema, esmorzars de forquilla, àpats i aperitius entre vinyes.

La Terrassa d’Espiells

Al marge d’aquestes iniciatives, els principals cellers del país estan presentant, aquest setembre, les seves novetats. Juvé i Camps, per exemple, ha inaugurat, aquest divendres dia 15, La Terrassa d’Espiells, un nou espai entre vinyes obert al públic amb què consolida el seu projecte d’enoturisme. El nou espai, inicialment, obrirà portes els divendres de setembre i octubre de 18.30 a 21.30 h per oferir als visitants una selecció d’escumosos i vins dels diferents cellers del grup, podent maridar-los amb una petita selecció d’aperitius. La Terrassa d’Espiells, situada a la finca del mateix nom, a Sant Sadurní d’Anoia, és un oasi de tranquil·litat a mitja hora de Barcelona, en un paratge que té una vista panoràmica a les vinyes del celler. El celler, d’altra banda, continua amb l’oferta d’enoturisme: visites guiades, visites a la vinya, barra de vi (wine bar), acabada d’estrenar aquest hivern, i cursos de tast.

Per la seva banda, la Família Torres –que aquest estiu ha organitzat dues Nit d’Estrelles, una experiència enoturística que ha combinat el vi i la gastronomia amb l’observació dels estels i la música en directe a la finca Mas La Plana, a Pacs dels Penedès– té dos projectes sostenibles en marxa, un de relacionat amb la silvopastura i un altre de reutilització d’ampolles de vidre en restaurants del Garraf.

En el cas de la silvopastsura, i després d’introduir ramats a les vinyes com a pràctica de viticultura regenerativa, un projecte que ja funciona des del 2020, el celler ara estén la pastura amb animals domesticats a les finques forestals (1.800 hectàrees) per mantenir nets els boscos i gestionar-los des d’un enfocament holístic. El projecte de silvopastsura l’està introduint a les terres que té a l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Alt Penedès gràcies a acords amb pastors i associacions. A partir d’ara, els ramats, que només havien pasturat puntualment fora de la vinya, s’introduiran de manera planificada en zones boscoses de les finques. A la que té a la muntanya, a la comarca de l’Alt Camp, la Família Torres col·labora, des del mes de juny, amb una pastora de cabres i, els propers mesos, introduirà un altre ramat extern als boscos que té a la Conca de Barberà. D’aquí a un mes, tot just quan comenci la tardor, la intenció és introduir cavalls, un gran herbívor gregari, a la finca de Mediona.

En l’altre projecte de reciclatge, el celler ha posat en marxa aquest estiu una prova pilot de reutilització d’ampolles de vidre (de Viña Sol) per avaluar la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental d’aquest sistema circular enfront del model convencional de reciclatge de les ampolles de vi. La iniciativa s’emmarca en el projecte d’innovació Rebo2vino, liderat per la Federació Espanyola del Vi (FEV), i es duu a terme, inicialment, en cinc establiments del Garraf: els restaurants de Sitges La Caleta, Los Vikingos, Costa Daurada i Can Laury i el de Sant Pere de Ribes Can Lloses. A partir de l’octubre, informa una portaveu del celler, s’ampliarà el llistat de restaurants participants en aquest projecte, que “tindrà continuïtat durant tot l’any 2024”.

Quan acabi la verema

Els cellers i cooperatives de la Ruta del Vi DO Empordà han programat, fins a finals de setembre, activitats per a tots els públics relacionades amb la verema a la Costa Brava, com ara la collita del raïm i la premsa del primer most, veremes de capvespre, àpats populars i vetllades festives amb música tradicional. Després de la verema, per a què ja falta poc, aquest tardor, la Ruta del Vi DO Empordà i la trentena de cellers que la integren continuaran proposant als visitants activitats enoturístiques, que combinen enogastronomia, cultura i activitats a l’aire lliure, com ara l’observació d’estrelles amb degustació de vins, maridatges de cinema, música i patrimoni introduint vins empordanesos. A l’octubre, per exemple, es programarà la segona edició de la iniciativa Beu-te el Museu, impulsada pel Patronat de Turisme, que uneix dotze cellers i dotze museus de les comarques gironines.

I del 6 al 8 d’octubre se celebrarà la segona edició del Raimat Arts Festival, organitzat pel Castell de Raimat en col·laboració amb el Festival Napa Valley de Califòrnia en benefici de la Fundació Comunitària Raimat de Lleida. Aquesta segona edició inclou un repertori de música clàssica interpretada per artistes aclamats internacionalment, com ara el guitarrista Pablo Sáinz-Villegas, la soprano Raquel Lojendio, el pianista i compositor Albert Guinovart i l’arpista lleidatana Berta Puigdemasa. Agermanat amb el Festival Napa Valley i La Rioja Festival, destinarà tots els beneficis obtinguts a impulsar projectes de regeneració de l’aigua amb l’objectiu d’impactar positivament en el territori.

30.09.2023
Comença
la vuitena edició del Benvinguts a Pagès – La Festa, per conèixer el món rural i que durarà fins a l’1 d’octubre.
6.10.2023
S’inicia
la segona edició del Raimat Arts Festival, organitzat pel Castell de Raimat, a Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona