Societat

L’emergència a la conca del Segre pot acabar el 30 de setembre

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre preveu posar fi a una situació excepcional que dura ja 15 mesos

Les reserves són baixes però els embassaments acumulen més del doble d’aigua que l’any passat per aquestes dates

Si les condicions continuen favorables els pròxims dies, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) preveu que la conca del Segre pugui abandonar el 30 de setembre la situació d’emergència que arrossega des de fa 15 mesos. Així ho ha publicat la CHE a l’avançament quinzenal de l’informe mensual de sequera del setembre, on admet que les reserves segueixen sent baixes, però subratlla que “gràcies a la gestió” que s’ha fet, els embassaments del sistema Rialb-Oliana ja acumulen més aigua que la que tenien l’any passat per aquestes dates. Els dos embassaments estan al 20,1% de la seva capacitat conjunta, mentre que fa un any ben just passaven del 9%.

Mentre que la diferència a l’embassament d’Oliana és de poc més de 1.000 hectòmetres cúbics respecte el 2022, Rialb ha passat de 16.777 a 68.336 hm3.

La conca del Segre va entrar en estat d’emergència el juny del 2022 i deu mesos després, el 27 d’abril, la CHE va declarar-ne la situació d’excepcionalitat per sequera extraordinària. A finals d’abril els canals d’Urgell i Segarra Garrigues van tancar l’aixeta al regadiu en una decisió sense precedents, i es va limitar l’aigua als abastiments, granges i indústria. A finals de juny, la CHE va aprovar destinar unes reserves d’aigua extra de 50 hectòmetres cúbics per als regants, que van servir per salvar els fruiters a canvi de sacrificar els cultius de farratges i cereals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia