Societat

SOCIETAT

Recorden Salvador Allende i Joan Alsina a Girona

Homenatge d’entitats, l’associació de veïns i l’Ajuntament a dues de les víctimes del cop d’estat de Xile del 1973

Una filla d’exiliats valora l’”acte d’amor i memòria” fet al barri de Santa Eugènia

Entitats, l’associació de veïns del barri de Santa Eugènia de Ter i l’Ajuntament de Girona han homenatjat aquest matí Salvador Allende i Joan Alsina. El president xilè i el capellà empordanès van ser dues dels milers de víctimes del cop d’estat a Xile encapçalat pel militar i futur dirigent del país Augusto Pinochet.

La dictadura de Pinochet va durar 17 anys i va deixar més de 3.200 morts i desapareguts. En l’acte d’aquest matí a la plaça de la Solidaritat, entre la biblioteca Salvador Allende i el centre cívic de Can Ninetes, hi ha pres part Laria Michel, filla d’exiliats. Michel ha agraït l’ “acte d’amor i de memòria d’avui” i ha reconegut que el cop d’estat contra Allende és encara “una profunda ferida en el país”.

Michel viu a l’Estat espanyol des de fa un any i, a causa de l’afiliació política, els seus pares van haver de deixar Xile amb la insurrecció militar i anar-se’n a l’Estat francès. Ella mateixa ha explicat que un oncle seu va desaparèixer amb l’alçament militar i no saben on és, encara.

En representació de l’Agenda Llatinoamericana, el Fòrum Joan Alsina i Justícia Pau ha intervingut Elisabeth Fuentes, que ha recordat que el cop d’estat contra Allende va ser la demostració de com una intervenció militar va conduir a un procés de liberalització econòmica per posar fi a les reformes del president socialista.

L’acte ha inclòs la música del grup Niu S, format per Francesc i Alba Tomàs, que ha interpretat les cançons A dasalambrar, Te recuerdo Amanda i El pueblo unido, de Víctor Jara.

Placa a la plaça

Al final de l’acte, el president de l’associació de veïns i veïnes de Santa Eugènia de Ter, encapçalada pel president, Reinald Roca, i l’alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), han descobert una placa a la plaça Solidaritat que recorda el llegat de Salvador Allende i Joan Alsina. “Tots dos són referents per a un món millor”, ha assenyalat Roca.

L’alcalde Salellas ha recordat que el cop d’estat militar a Xile, amb la col·laboració dels Estats Units, va significar “un test per posar en pràctica polítiques liberals”. Salellas ha elogiat la figura del capellà de Castelló d’Empúries Joan Alsina i Hurtós, “el capellà obrer” assassinat el 19 de setembre de 1973.

Segons recull l’Agenda Llatinoamericana, d’actes en record d’Alsina i Allende n’hi haurà arreu de les comarques gironines. De dimarts a dijous n’hi haurà a Figueres i divendres a Bescanó i Medinyà, entre molts d’altres.

Una biblioteca que recorda el president xilè

A l’acte d’aquest matí hi ha pres part Eva Guillaumes, la directora de la biblioteca de Santa Eugènia, que du el nom de Salvador Allende des del 1998. L’equipament és a l’antiga fàbrica tèxtil de la Marfà des del 2011 i abans havia estat al carrer Montseny, on hi ha ara l’Ateneu Eugenienc. Guillaumes va recordar que el president xilè sempre havia apostat perquè “la cultura i l’educació estiguessin a l’abast de tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR