Societat

MIREIA ANGLÈS

RESPONSABLE DEL PROJECTE XAT JOVE

“El jove vol tenir algú que l’escolti i no el jutgi”

“Vam mirar de connectar amb el seu llenguatge, en què amb un botó tenen ajuda de seguida”

“En el xat res és tabú i s’acompanya els joves amb respecte i confidencialitat”

El Xat de Suport Emocional per a Joves ha constatat la necessitat de suport emocional i psicològic entre els més joves. El primer any de funcionament s’han mantingut més de 1.700 converses.

Us ha sorprès el resultat del servei?
Durant la pandèmia i amb els confinaments, sabíem que els joves no ho passaven bé, però no feien el gest de trucar. Es van multiplicar les consultes dels adults, però teniem pocs joves i vam veure la necessitat urgent de connectar-hi. Vam buscar el seu llenguatge propi de missatgeria, en què amb un botó tenen ajuda de seguida. El jove amb un malestar pot aixecar la mà per dir el que li passa.
I constateu el que imaginàveu?
Sí. Des del que està trist i no en sap el motiu fins al que ho ha deixat amb la parella, o situacions més greus com autolesions, en què ens envien imatges molt colpidores, i potser tenen els pares al menjador, aliens a tot. El jove té un espai d’intimitat amb el mòbil. A casa no s’atreveixen a dir-ne res i aquí tenen la confiança per poder expressar-se, i sovint només parlant troben resposta al malestar.
Estan més sols del que ens pensem si no es comuniquen amb l’entorn o a casa?
Ara que en tenim una bona radiografia, no podem relacionar la soledat no desitjada únicament amb la gent gran. És evident que els joves també se senten sols, i crida l’atenció perquè estan hiperconnectats a través de les xarxes, però esperen tenir algú a l’altre costat que els acompanyi, els escolti i no els jutgi. Tenen por del que diran davant una idea suïcida o que no els prenguin seriosament o de fer patir els altres. En el xat res és tabú i s’acompanya amb respecte i confidencialitat.
Els joves us contacten sobretot de matinada. Els voluntaris dormen poc?
És un acompanyament extraordinari, amb un gran cor, i s’han de llevar per fer torns de nit. Hi ha una selecció i formació completa, perquè és molt important cuidar l’equip de voluntariat i que tingui les eines per exterioritzar els missatges colpidors i de malestar que rep contínuament.
Tot és important quan es demana ajuda?
Des del moment en què el jove demana ajuda, hi ha coses al darrere, i si no aquell fet és summament important i s’hi ha de donar l’atenció que mereix. Tenim problemes de salut mental, amb grans nivells d’angoixa i depressió, i trastorns de conducta alimentària. El xat no és específic per a suïcidis, però s’han activat una vintena de casos d’emergència en què estaven en una situació de risc i ens coordinem ràpid amb el 061 i el 112.
El xat no és anònim?
El telèfon de l’esperança sí que és anònim, però el de prevenció del suïcidi i el xat són confidencials, però no anònims. Per sobre de tot, va la seva vida i si està en risc tenim el seu número. Trucar és un crit d’auxili i acompanyem perquè ens ajudin en el seu rescat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA