Societat

Societat

Fer lluir la masia del bandoler

Inicien una campanya per rehabilitar la casa natal de Serrallonga i fer-la visitable

Intervenen a la teulada perquè no es deteriori més

El bandoler Serrallonga va néixer al mas Sala de Viladrau, a la falda del Montseny. A la casa, no hi viu ningú i amb els anys s’ha anat degradant. Un projecte impulsat per Marta Lloret –més coneguda a través de les xarxes socials com “la caçadora de masies”– vol rehabilitar-la i donar-li una nova vida. Amb la idea que el mas es torni a convertir en una casa de pagès, Lloret ha signat una cessió d’ús amb els propietaris de l’immoble, per arreglar així les quatre plantes d’aquest edifici catalogat com a bé d’interès nacional. Segons ha explicat a l’ACN, aquest seria el “somni més gan” de la seva vida per compartir l’espai entre el masover que hi aniria a viure i la seu de la Fundació Mas i Terra, que dirigeix i que es dedica a promoure la conservació i recuperació del patrimoni històric. Lloret té clar que rehabilitar la casa serà un procés “llarg i costós” que dependrà directament de les donacions. En els pròxims dies, “la caçadora de masies” encetarà una campanya de micromecenatge a través de Bizum per recollir fons. A mesura que es vagin rehabilitant parts de la masia, ensenyarà l’evolució a través d’un canal a Youtube.

Els treballs han començat a la coberta on hi havia goteres que malmetien els forjats de la casa i s’ha actuat d’urgència a la vegada que ha deixat al descobert un finestral gòtic tapiat que desconeixien. “Sorpreses com aquesta estic segura que aniran sortint dia a dia”, hi afegeix Lloret, que encara les obres de rehabilitació, que seran un projecte de final de carrera d’uns estudiants d’arquitectura tècnica de la Universitat Politècnica.

En la seva tasca de protecció del patrimoni, la nova Sala inclourà un espai per explicar qui va ser el personatge de Joan Sala, més conegut com a Serrallonga, que va viure en aquestes terres sent un dels bandolers més importants. El projecte Masiaire engloba una vintena llarga de masovers vivint en cases i d’altres que estan en procés d’arreglar-les. “El meu somni final és reactivar totes les masies possibles i que aquestes cases tancades tornin a tenir vida, inclosa la Sala, que serà com la mare de totes”, ressalta satisfeta Marta Lloret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins