Societat

Cultura Popular

Fires de Sant Narcís

Gegants que ‘molen’

Blai Vidal lidera un projecte que anima el jovent gironí a participar més en la cultura popular, a través dels gegants i la música negra i la celebració dels 10 anys de la Marxing Band

Mataró, Tarragona, Olot, Solsona... Són ciutats on els gegants, una de les figures més representatives de la cultura popular, desfermen més passions quan s’hi celebren festes. I ho fan envoltats d’un públic d’edat ben diversa. A Girona, on la tradició gegantera està ben arrelada i disfruta d’un gran èxit de convocatòria, aquesta franja d’edat se sol concentrar més en la mainada i el públic familiar. Tant la cercavila que obre les festes de Sant Narcís com la trobada gegantera que les sol tancar abans no ho facin els focs artificials, se celebren també entre multituds, però és cert que, a diferència de les poblacions esmentades, no hi ha un acte tan multitudinari que atregui el jovent perquè salti i balli al voltant d’aquesta imatgeria festiva.

“Girona, ara ens toca a nosaltres, vine a La Negra Nit!” , anima en un anunci Blai Vidal Torres, un jove de quinze anys que lidera un projecte que té com a objectiu revertir aquest buit en el programa de festes de la ciutat i posar una llavor per engrescar els més petits, que pugen a afegir-se a la festa popular. En Blai, un nano que ja de ben petit tenia el seu propi gegant i desfilava en les cercaviles acompanyant la Fal·lera Gironina, ara que s’ha fet més gran creu necessari que els companys de la seva edat també trobin el seu espai de gresca i festa dins d’aquest àmbit, com passa en altres llocs. És per aquest motiu que, juntament amb una colla d’amics dels Gegantons de Girona –l’Aleix Esquena, en Tomàs Jordana, l’Adrià Barbany i en Binming Ye–, han derivat un projecte de síntesi presentat a l’institut per organitzar una sèrie d’activitats que clouran amb una gran cercavila nocturna que tindrà lloc el 2 de novembre. La Negra Nit arrencarà a les 20.30 h a la plaça del Vi i acabarà a la plaça dels Jurats, on un DJ rematarà una festa que, ja des del principi, animarà la música de la Girona Marxing Band, amb una desfilada pel centre de la ciutat. Una formació musical, de la qual en Blai també és integrant, que està lligada a la gènesi de la Mula Baba –un altre membre destacat del bestiari festiu gironí en la seva etapa diguem-ne moderna–, que és part organitzativa d’aquest acte amb el qual se celebren els deu anys de la banda que toca música negra.

D’aquí ve el nom del projecte genèric: 10 Black Giants (el 10, per l’aniversari; el color, per la música, i l’anglès, pensant en els llocs d’on prové la música que toquen). Una altra activitat que l’engloba són els tallers que s’estan fent en sis escoles (Mas Mitjà, el Verd, l’Eiximenis, Fedac Sant Narcís, l’Àgora i el Pericot), que acabarà amb una cercavila el matí del 2 de novembre en què participen uns 400 alumnes. Paral·lelament, també es fa una mostra al Foment on s’exposen els gegantons (fins al 5 de novembre).

“La idea és fer una cosa més festiva, amb un pèl més de disbauxa –que no vol dir descontrola–, i participativa. Volem més canya !”, sentencia aquest jove entusiasta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona