Societat

+Gegants, -Pisos turístics

La plataforma contrària al creixement d’establiments turístics al Barri Vell obre les Fires Populars amb força

Les ballarugues dels capgrossos i les figures de la imatgeria festiva animen la jornada del pregó

Una tarima a la plaça del Vi va facilitar el seguiment del pregó a persones amb mobilitat reduïda

El cartell de les Fires Populars de Sant Narcís –l’alternativa popular i antisistema, per dir-ho d’alguna forma–, deixa clares les coses. “Benvolguts visitants, tingueu-ho en compte: tots i cadascun dels apartaments turístics són una llar arrabassada a la gent local.” El lema és de la plataforma +Barri,-Pisos turístics, i també es pot llegir als gots de plàstic que es distribueixen en les consumicions de la barra d’aquestes Fires, al carrer Ferreries Velles.

Poc després de la festa de la plaça del Vi, cinc integrants de la plataforma van tenir l’honor d’obrir els altres vuit dies de festa, que inclouen un bicicrucis, una xocolatada, un espectacle infantil i un vermut musical, entre d’altres activitats, i van recordar les dificultats per accedir a un habitatge a Girona, i sobretot al nucli antic. En un escenari al mateix carrer de la barra, el grup d’activistes van recordar la feina feta per la PAH Gironès i el Sindicat d’Habitatge de Salt i van criticar la gestió de l’anterior equip de govern, encapçalat per Junts.

La plataforma +Barri,-Pisos turístics, que va succeir l’entitat Rebel·lió o Extinció com a pregoner, va néixer fa sis anys des de l’associació cultural de Sant Pere de Galligants, que encara existeix. Els pregoners populars van denunciar els efectes nocius que consideren que té “per a la vida al barri” l’augment d’habitatges d’ús turístic (HUT) i com “el turisme o el cicloturisme” han contribuït a “desdibuixar” la identitat de barri. En molt bona sintonia amb la formació municipalista de Guanyem, els altres pregoners celebren que el nou equip de govern posi un límit del 4% en establiments turístics a tota la ciutat –es manté el 15% per barri, que ja se supera al Barri Vell.

Les Fires Populars, que organitzen, entre d’altres, l’Ateneu 24 de Juny, l’Ateneu Salvadora Catà i Barrufet Rondinaire, van començar ahir al vespre, però Sant Narcís va començar a agafar forma festiva durant la tarda, de manera progressiva i de menys a més. Com cada any, quatre cercaviles van sortir des de quatre punts diferenciats i van desembocar a la plaça Catalunya i, després, a la plaça del Vi. Hi eren, entre d’altres, la Fal·lera Gironina, els Gegants de l’Esquerra del Ter, la Nimfa del Rec i El Dimoni.

Abans del pregó de Noemí Jordana, Laia Palau i Marta Xargay, van ballar els gegants i la Mula Baba, els Dragolins, el Beatusaure i el Gegant Gerió i, després dels parlaments al balcó de la plaça del Vi, l’Àliga, els capgrossos, incloent-hi en Merdisser i l’Esquivamosques, i els Gegants. També hi va haver llançament de mosques i el retrò de coets i l’anella de foc.

Per tal de fer més accessible el pregó, l’Ajuntament va sortejar passis per assistir a l’acte i ser-ne testimoni des dels balcons. A més, va instal·lar una tarima per a les persones amb mobilitat reduïda al bell mig de la plaça, just a l’altre costat de la casa de la vila. El públic va aplaudir la iniciativa quan l’alcalde Salellas la va anunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Una síndrome hereditària originària de la Garrotxa

Banyoles
Pere Costa i Vilanova
Mestre i pedagog

“Formar mestres entre gent de l’ofici és una necessitat”

Girona

Fires al sac!

Vilafranca del Penedès
Medi ambient

Collserola i pagesia s’alien per fer respectar camps i ramats

Barcelona
Ripoll

Es reviu la tradició del Casament a Pagès i de la Festa de la Llana

Ripoll
Girona

Els Bombers fan 4.416 actuacions a la regió de Girona de gener a abril

Girona
SALUT

Bellvitge facilita atenció psicològica als pacients en risc de mort sobtada

L’hospitalet de Llobregat
SALUT

El model de suport a la salut mental dels joves de la Segarra s’estendrà a tot el país

Cervera
URBANISME

Malgrat estrena les escales per accedir a la Verneda i el Castell

Malgrat de Mar