Societat

SOCIETAT

La incineració dels difunts es consolida com l’opció majoritària

La incineració dels difunts es consolida com l’opció majoritària a Catalunya des de la pandèmia, segons dades fetes públiques avui per la patronal funerària catalana, Asfuncat. Els 60 forns crematoris del Principat van incinerar el 2022 un 52,91% dels 70.743 morts, un percentatge que gairebé dobla el 29,25% registrats el 2008, quan 59.485 persones van morir. Barcelona és la demarcació on més s’incineren els difunts: quasi sis de cada deu, un 57,71%, el 2022, davant del 33,31% del 2008. En segon lloc, hi ha Girona, amb un 47,32% (el 23,25% el 2008); tot seguit, Tarragona, amb un 41,35% (el 18,47% el 2008), i, a la cua, Lleida, amb un 26,63% (el 9,98% 15 anys enrere). Una altra tendència que va a l’alça és que prop del 25 % dels serveis funeraris opten per comiats sense elements religiosos. En el darrer any, la companyia funerària, amb seu a Badalona PFB Serveis Funeraris –empresa amb presència a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme– ha registrat un augment de quatre punts de les cerimònies laiques, que ja representen prop del 25 %. Amb tot, els comiats majoritaris són encara els catòlics que, tot i que s’han reduït tres punts percentuals respecte 2022, se situen actualment en el 73,5 %; mentre que la resta, al voltant de l’1,5 %, pertany a cerimònies d’altres religions.

D’altra banda, el sector assenyala que el 42% del total de la factura d’un servei funerari correspon a impostos, productes i serveis d’altres activitats econòmiques i reclama un cop més la reducció de l’IVA funerari que és del21%, “un dels més cars d’Europa”. Les dades coincideixen en el temps amb l’habilitació de nous espais per a la inhumació de cendres a les instal·lacions de Montjuïc i de Sant Andreu, segons va informar ahir Cementiris de Barcelona. En el primer cas es tracta d’un espai de 2.500 m² i un altre de 600 m² amb diferents tipologies de sepultura per a dipositari cendres, com columbaris, espais enjardinats on es pot enterrar una urna biodegradable en un forat a terra amb una planta o al voltant d’un arbre o, per exemple, zones on es poden escampar les cendres. A Sant Andreu, l’espai s’ubica al costat de la capella i ocupa una àrea de 1.550 m². Les actuacions donen continuïtat al servei que ja s’oferia als cementiris de Collserola i de Montjuïc i ara es treballa per a la seva extensió progressiva al conjunt dels cementiris de la ciutat..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia