Societat

Societat

Morts que donen vida

El nombre de difunts donants de teixits se situa a nivells anteriors a la pandèmia i arriba als 1.749, segons l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya

Les comarques gironines ocupen el segon lloc del rànquing català d’incineracions, un 47,3% del total, i registren un increment de cerimònies laiques

La facturació de les funeràries gironines s’ha situat en els 19,3 milions d’euros

Paradoxalment, els morts donen vida, i així es desprèn de la memòria de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), que aplega un 95% de les empreses del sector públic i privat al país, entre altres les gironines Funerària Alt Empordà, Pompas Fúnebres del Ripollés, i les territorials de Mémora i Áltima. L’entitat ha anunciat que gestiona el Centre de Servei de Recollides que centralitza el trasllat dels donants difunts a centres hospitalaris d’arreu de Catalunya on fan l’extracció de teixits. Segons l’entitat, més de 15.929 pacients s’han beneficiat durant el 2022 –les últimes estadístiques del sector són del 31 de desembre de l’any passat– de la donació de teixits. Hi ha hagut 1.749 donants, un 14,5% més; tot i que es recuperen els nivells d’abans de la pandèmia, l’associació manté que en fan falta molts més.

D’acord amb la mateixa memòria de l’Asfuncat, les comarques gironines ocupen el segon lloc del rànquing català d’incineracions, al darrere de les barcelonines, amb un 57,71%. A la demarcació de Girona, representen un 47,32% del total. Dels 5.285 serveis gestionats l’any 2022 per les empreses de l’associació –un 1,3% més que l’any anterior–, 2.644 han estat incineracions, un 8,1% menys que l’any anterior. A Girona, la segueixen la demarcació de Tarragona, amb un 41,35%, i la de Lleida, amb un 26,63%. De fet, les incineracions van guanyant terreny des de la primera dècada d’aquest segle. L’any 2010 ja representaven el 25% del total i, només cinc anys després, aquest percentatge va pujar fins al 32%. En el conjunt de Catalunya, aquests percentatges eren lleugerament superiors, amb el 32% i el 40%, respectivament.

Coincidint amb la prèvia de la diada de Tots Sants, l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya ha fet públiques les dades del sector. Quant a les comarques gironines, a part de les xifres abans esmentades, l’informe revela que el personal funerari ha assolit la xifra de 117 assalariats, tres menys (-2,6%) que el 2021. La facturació de les funeràries gironines s’ha situat en els 19,3 milions d’euros, un volum de negoci un 1,7% superior al del 2021.

En conjunt, el sector funerari català ha facturat un total de 216 milions d’euros –sempre dades del 2022–, un 4,7% més que l’any anterior. Dos de cada tres serveis estan coberts amb assegurança i l’entitat ha insistit en la necessitat que hi hagi un IVA reduït per al sector.

La quarantena d’empreses d’Asfuncat donen feina a 1.410 professionals, un 9% més que l’any anterior. Un 37,5% dels treballadors són dones, set punts per sobre de la mitjana estatal, que és del 30,48% segons les últimes dades disponibles –Radiografía del sector funerario, Panasef, 2022–. L’informe d’Asfuncat remarca que la feminització creixent de les empreses funeràries catalanes va més enllà de les àrees d’administració (58,8%) i d’atenció al client (79,6%), i avança a les àrees de direcció (26,9%) i d’operacions (14,7%). Quant al conjunt dels treballadors, l’entitat valora que el creixement sostingut de llocs de treball confirma una tendència que atribueix a la voluntat de millora constant en la prestació del servei i l’atenció a les famílies.

Flors de quilòmetre zero

Entre les principals novetats del sector, destaca l’oferta que les empreses de l’associació Asfuncat fam de corones i ornaments de flor natural de planta viva i de proximitat amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat del servei. A partir d’un sistema desmuntable de testos, les persones assistents al funeral poden endur-se a casa les plantes que integren la corona i mantenir així un record viu de l’ésser estimat. A part, en alguns tanatoris s’hi han començat a introduir les projeccions immersives amb tecnologia audiovisual amb l’objectiu de personalitzar més les cerimònies, cada vegada més laiques –ara ja representen el 21%.

Actes pels difunts
Als cementiris de les comarques gironines es fan avui diversos actes d’homenatge als difunts. Al cementiri vell de Girona, l’Ajuntament hi du a terme un acte cívic de record a les persones difuntes. Al d’Olot, s’inaugurarà l’ampliació de la sala de cerimònies i se celebrarà també un acte de record i, per esmentar-ne un altre, al de Ripoll hi haurà música ambiental durant tot el dia i es facilitarà l’accés amb bus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia