Societat

Menys alcohol

Els catalans han reduït el consum d’alcohol quan han d’agafar el cotxe. Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT), s’ha detectat una reducció del consum d’alcohol tant en els controls preventius com en les anàlisis fetes a conductors després d’un accident. L’entrada en vigor del carnet per punts i la reforma del Codi Penal semblen haver dissuadit els conductors de conduir sota els efectes de l’alcohol.

La presència d’alcohol com a factor concurrent –en un accident sempre hi intervé més d’un factor– ha passat del 12,9% el 2006 a un 11,3% el 2007, segons es publicarà pròximament a l’Anuari estadístic d’accidents a Catalunya, que publica el SCT. Segons el director de Trànsit, Josep Pérez Moya, “tot indica que estem davant d’un canvi de tendència, ja que cada vegada els conductors són més conscients de la perillositat del binomi alcohol-conducció”.

Més controls rutinaris
De fet, les xifres de Mossos d’Esquadra van en la mateixa direcció que els de Trànsit, ja que els positius per alcoholèmia en controls rutinaris han baixat. Del 6,1% de positius el 2006 es va passar al 5,7% un any més tard. I això que durant el 2007 el nombre de controls va créixer.

Un bon exemple de tot plegat va ser el pont de Sant Joan. Durant els quatre dies que va durar l’operació de trànsit, en els 471 punts de control d’alcoholèmia que van establir els Mossos es van enxampar un 10% menys de conductors que conduïen amb nivells d’alcohol no permesos. Durant el pont 665 conductors van donar positiu quan l’any anterior s’havien superat els 700.

L’assignatura pendent
Paradoxalment, però, durant la nit de la revetlla el nombre de positius va ser aquest any superior al de l’any passat. Del 8% de positius del 2007 s’ha passat a un 10% durant la revetlla d’enguany.

Abaixar encara més el consum d’alcohol és una de les assignatures pendents. En aquest sentit cal apuntar que el carnet per punts ha estat més efectiu per reduir velocitats que no pas perquè es consumeixi menys alcohol. De fet, es creu que la reforma del Codi Penal serà més efectiva en aquest aspecte.

Pràcticament el 80% dels delictes relacionats amb el trànsit són per alcoholèmies. Amb la reforma del Codi Penal els positius més elevats es sancionen directament per via penal. Sense anar més lluny, durant aquesta mateixa revetlla dels 255 conductors que van donar positiu, 31 –un 12%– van passar s disposició judicial per haver begut més del doble del que permet la llei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.