Societat

Societat

Prototips cap a l’Everest

A la primavera testaran al camp base del cim de l’Himàlaia una tenda solar i un orinal portàtil dissenyats per exalumnes d’Elisava

La manca d’infraestructures i de connexió a més de 8.000 metres dificulta la gestió de residus en una zona on es concentren més de dos mil turistes per aclimatar-se a l’ascensió

“A les expedicions volen comoditats com ara carregar els mòbils i ordinadors o sopar amb calefacció”

Els escaladors descansen diversos dies als camps base de l’Everest amb l’objectiu d’aclimatar-se i evitar possibles perills derivats del mal d’altura. La concentració de més de dos mil turistes que intenten pujar al cim més alt del món representa un problema ambiental per gestionar els residus, planificar recursos energètics i conservar l’entorn natural. A les zones d’acampada es formen llargues files de tendes que serveixen de refugi on es cuina o es protegeix el material de les temperatures gèlides, que a la nit baixen per sota dels 40 graus. El campament més concorregut és el de la cara sud, al vessant nepalès, on hi ha la glacera de Khumbu, el primer obstacle que han de superar els escaladors.

Estudiants d’Elisava han dissenyat productes per millorar la sostenibilitat a l’Everest en col·laboració amb la companyia d’enginyeria mediambiental i tecnològica The NeverRest Project, amb seu a Barcelona. Quatre dels prototips han estat presentats a l’organització nacional de turisme del Nepal (Nepal Tourism Board) i està previst que alguns es puguin testar a la primavera, quan es torni a muntar el camp perquè més alpinistes assoleixin el somni de pujar al sostre del món. La cap d’estudis d’Elisava, Marta González, explica que es potencia la col·laboració amb més de 450 empreses, centres tecnològics, ONG o institucions per plantejar cada any 32 nous projectes de final de grau. Això permet als alumnes finalitzar els estudis dissenyant un “projecte real” que els serveix de carta de presentació en el moment d’incorporar-se al mercat laboral. González valora positivament la darrera col·laboració, que ha permès als alumnes conèixer a fons una realitat llunyana a través de les entrevistes amb els xerpes i alpinistes que coneixen el territori per abordar les problemàtiques i donar sentit al treball final.

Entre els ginys que es testaran a l’Everest, s’hi veurà la tenda solar dissenyada per Marina Guzmán en el treball final de grau en disseny i del grau en enginyeria de disseny industrial. El projecte Sunmit. Solar Tent aposta per l’energia renovable a més de 8.000 metres, on la manca d’infraestructures i de connexió dificulta la gestió dels residus. “Es necessita molta energia al camp base i el govern posa les plaques per a l’hospital i dues companyies subministren plaques per a grups de quinze persones”, explica la Marina, que assumia el repte de generar energia amb una tenda “fàcil de transportar i autosuficient” que es carrega amb energia solar. “A les expedicions volen comoditats com ara carregar els mòbils i ordinadors o sopar amb calefacció”, explica la jove dissenyadora, que està convençuda que el seu giny permetrà reduir el consum de bombones de càmping gas que es pugen fins al campament per cuinar i generar escalfor.

L’estructura de niló i fibra de carboni té adherida la placa flexible a la superfície exterior de la tenda i l’orienta cap al sud per carregar-se al sol, suportant condicions climàtiques extremes. “És molt fàcil de muntar”, explica respecte a un prototip pensat com un espai d’emmagatzematge per protegir els components electrònics de les bateries amb què funciona i els equips de muntanya. El sistema modular aconsegueix dos dies d’autonomia i permet encendre vuit bombetes durant sis hores, carregar una dotzena de telèfons mòbils i dos ordinadors portàtils. “Si en fa ús una persona, li sobra energia”, diu la Marina, que s’imagina un nou model de campament més “ordenat i sostenible” distribuint 26 plaques per una quinzena de persones per reduir així un 75% l’ús del càmping gas. Al camp base es consumeixen un total de 4.392.575 quilowatts al dia, equivalents a 450 litres de querosè, aproximadament, segons càlculs de The NeverRest Project. “No està dissenyada per dormir a dins, però es podria fer més gran i serviria en cas d’emergència”, assenyala la inventora, que està buscant l’empresa per produir la desena de tendes que s’han de testar a la primavera. “És un producte car i s’ha de combinar el tèxtil, les bateries i les plaques perquè aguanti amb vents de 140 km/h”, explica, convençuda que té a les mans un producte que a les empreses d’esports els pot interessar comercialitzar. “De petita volia ser inventora i crec que el disseny i l’enginyeria és el que més s’hi assembla”, assegura satisfeta d’haver acabat els estudis dissenyant un producte relacionat amb una de les seves grans aficions, l’escalada i la muntanya, i que li ha permès conèixer alpinistes de renom com ara el basc Alex Txikon, que els ha assessorat en tot el procés creatiu.

El residu invisible

Els milers de persones que habiten de dos a tres mesos al vessant sud generen una gran quantitat de residus, entre els quals s’han de comptar els fisiològics, com l’orina i les femtes. “Em generava rebuig d’entrada tractar els residus orgànics, però a les entrevistes que vam fer amb els xerpes insistien que aquests residus són els més perjudicials”, explica la dissenyadora Paula Santacana, que va assumir el repte de tractar el “residu invisible” dels milers d’alpinistes i contribuir a deixar més net un terreny on s’han de fer campanyes de neteja per les deixalles que s’hi acumulen, sobretot dels plàstics i les bombones de gas que s’han de carregar.

“Hi ha una incineradora per a les femtes, però l’orina va a parar a la glacera, amb l’afectació que això suposa per a les comunitats locals que s’abasteixen amb el desglaç”, comenta aquesta jove, que ha dissenyat un orinal portàtil, individual i plegable que porta un filtre incorporat per reduir un 42% dels components contaminants de l’orina. “Això permet eliminar la medicació que prenen els alpinistes” –explica–, que acaba contaminant el subsol i els rius, amb l’afectació que representa per a les comunitats locals. Nourea és el nom d’aquest invent, que s’ha de produir amb propilè, un material flexible, i que podran fer servir homes i dones. Nourea redueix l’impacte ambiental i també es pot utilitzar en situacions adverses. El sistema conté un filtre que permet uns 240 usos i transformar l’orina en aigua en uns 20 minuts. Es calcula que al camp base es genera una mitjana diària de 2.000 litres d’orina, que en una temporada representen uns 240.000 litres que van a parar a la glacera de Khumbu. Per protegir aquesta paret de gel, situada dins del Parc Nacional de Sagarmatha, The NeverRest Project proposa fer una glacera artificial al costat que serviria per subministrar l’aigua potable per cuinar sense tocar la glacera natural. Al camp base es consumeixen uns 12.000 litres d’aigua cada dia. Un altre dels reptes als peus de l’Everest és posar ordre en un espai limitat on hi ha les tendes de les expedicions i espais compartits. El projecte d’Irene Morera, Makura, és un sistema de mòduls per resoldre la desorganització dels mòduls actuals que es munten al campament base.

Cohabitatge interconnectat

El sistema de tendes modulars que ha dissenyat en forma de cúpula geodèsica es complementen amb un mòdul passadís. Així s’evita la necessitat de sortir a l’exterior per recorreguts entre tendes, i s’afavoreix la conservació de la calor, principal amenaça a aquesta altura. Això permet estalviar el gas de les estufes que escalfen cadascuna de les tendes. El sistema de cohabitatge pretén també fomentar la interacció social entre els expedicionaris i l’equip de xerpes, que acostumen a conviure separats. Com que les tendes són modulars i interconnectables, les peces que les formen passen a ser universals i intercanviables, i això promou la sostenibilitat i redueix els costos econòmics i ambientals. 

Kapas és un manual d’ús de l’espai del camp base de l’Everest elaborat per Adrià Fàbregas. Davant la manca d’organització per part de les empreses explotadores responsables de muntar les tendes i urbanitzar el territori al camp base que es munta per un període de dos o tres mesos, Kapas, segons el seu impulsor, planteja un procés per organitzar l’espai d’una forma “coherent, justa, resolutiva i, sobretot, ambientalment responsable”.

“Els projectes realitzats per l’alumnat simbolitzen la transferència de coneixement entre universitat i societat amb la responsabilitat de fer un món més sostenible”, destaca el director d’Elisava, Javier Peña. També han dissenyat solucions innovadores per a The NeverRest Project els estudiants d’Elisava Arnau Jorge, amb el projecte Waste Reuse; Dídac Pallarés, amb el projecte Everwater; Eva Andrés, amb el projecte Ever Site, i Paula Ferrés Membrado, amb el projecte Ex Situ.

Simulació més sostenible.
Les propostes de les joves dissenyadores, com ara l’orinal de la Paula i la tenda solar de la Marina, seran una realitat la primavera del 2024 al primer camp base sostenible que l’empresa The NeverRest Project, amb seu a Barcelona, vol impulsar al camp base. Aquesta és una ciutat efímera que acull els 2.000 turistes que intenten pujar a la muntanya més alta del món. La xifra de visitants i la presència de residus augmenten exponencialment any rere any tot i les regulacions i les campanyes de neteja


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia