Societat

sequera

Girona, Salt i Sarrià de Ter apliquen mesures per fer front a la sequera

Reduir la pressió de l’aigua potable, obrir dos pous d’emergència situats a Salt o donar consells per optimitzar l’ús diari són alguna de les principals implantacions

Girona, Salt i Sarrià de Ter aplicaran diferents mesures per fer front a la sequera després que la Generalitat hagi anunciat que s’activarà la fase de preemergència al sistema Ter-Llobregat. Segons les últimes dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tant Girona com Salt es troben per sota d’aquest llindar (amb 205 i 148 litres respectivament). Sarrià de Ter, per la seva banda, el supera en 4 litres (perquè el consum per habitant/dia es troba en 214). Actualment, els nivells de les reserves d’aigua es troben sota mínims històrics, per sota del 18,9% que marcava la sequera de l’any 1989 i, a més, no es preveuen pluges generals i generoses en els pròxims mesos.

Davant d’aquesta situació, aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; l’alcalde de Salt, Jordi Viñas i Xifra, i l’alcalde de Sarrià de Ter, Isaac Ramió Lafuente, han fet públiques les mesures per reduir el consum d’aigua els tres municipis. Segons ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, “entrem en fase de preemergència per la sequera, però vivim una situació d’emergència climàtica sense precedents. És important que ciutadania, institucions i empreses siguem més curosos en el consum d’aigua que fem mentre treballem tots plegats en unes polítiques que ens permetin revertir els efectes adversos de la crisi climàtica. Aquesta feina no la podem fer sols i per això també volem posar l’accent en la necessitat de cooperar en l’àmbit de l’àrea urbana de Girona”.

Reduir la pressió de l’aigua potable

D’aquesta manera, una de les mesures ha estat reduir lleugerament la pressió de l’aigua potable per tal de disminuir el consum que es fa en les tres poblacions. En aquest sentit, Salellas ha explicat que això pot traduir-se en “algunes afectacions puntuals”, però que confien que siguin “les menors possibles” perquè “la normalitat del servei està garantida”.

Per altra banda, es reduirà el cabal instantani de l’aigua de sortida de l’embassament del Pasteral amb l’objectiu també de reduir-ne el consum. Aquesta mesura es durà a terme quan entrin en vigor les mesures dictaminades per la Generalitat de Catalunya, que previsiblement es publicaran al DOGC la setmana vinent. En concret, es reduirà el cabal al voltant d’un 8% per tal de passar dels 230 als 210 litres per habitant i dia i també, com ha concretat Salellas, per intentar “preservar al màxim” l’aigua embassada que hi ha tant a Sau com a Susqueda.

Consells per optimitzar-ne el consum

Per tal de fomentar l’ús responsable de l’aigua, en les factures del subministrament d’aigua de Cicle de l’Aigua del Ter SA (CATSA) s’adjuntarà informació amb consells per estalviar aigua i optimitzar-ne el consum davant de l’estat de sequera.

“És cert que Salt es troba entre els municipis de Catalunya que menys aigua gasta per habitant. En el darrer mes, el consum ha estat de 148 litres per habitant i dia, però tot i això fem una crida a tota la ciutadania a extremar les mesures d’estalvi aigua, perquè ens trobem en situació molt preocupant”, ha remarcat l’alcalde de Salt, Jordi Viñas.

Per la seva banda, l’alcalde de Sarrià de Ter, Isaac Ramió Lafuente, ha insistit en què “hi ha molts actes del nostre dia a dia que podem canviar per estalviar aigua”. I en referència al seu municipi, l’alcalde ha atribuït l’excés de consum tant als particulars com a les empreses i ha dit que, tot i que de moment no es plantegen “mesures més contundents”, sí que és necessari que la gent es conscienciï “i no se sobrepassi” a l’hora d’obrir l’aixeta.

Dos pos nous a Salt

En paral·lel, per afrontar la manca de pluges, s’obriran dos nous pous d’emergència a la zona del Pla del Sitjar de Salt. De fet, la seva entrada en servei era una de les mesures que es recollia al Pla de Sequera aprovat per l’Ajuntament de Girona a finals de l’any passat. En aquell document, s’especificava que, en cas que fos necessari, es captaria aigua de tres pous subterranis situats en aquest indret. Viñas ha explicat que aquests pous es van excavar al voltant del 2008 i que, finalment, dels tres n’hi haurà dos que entraran en servei perquè l’altre “està enfonsat i no es considera adient” activar-lo.

Els treballs per electrificar els pous i connectar-los a la xarxa han començat aquesta setmana i es preveuen enllestir en dos mesos. Tot i això, cal tenir en compte que en moments d’emergència es podrien usar grups electrògens per fer funcionar els pous.

Finalment, està previst crear una taula de coordinació dels municipis de l’àrea urbana associats amb el subministrament d’aigua de CATSA (Bescanó, Sant Julià de Ramis, Quart, Aiguaviva, Fornells de la Selva i Vilablareix) per tal de fer front plegats, amb Girona, Salt i Sarrià de Ter, a l’estat de sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva