Societat

Faada critica l’arxiu de l’expedient sancionador a la UdG per la gallina trobada en zona militar a Sant Climent Sescebes

La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) critica que la Generalitat ha arxivat l’expedient sancionador arran d’una denúncia contra la Universitat de Girona (UdG) per presumpte maltractament de la gallina trobada en un camp de maniobres a la base militar de Sant Climent Sescebes l’octubre del 2022, segons informa l’Acn. En un comunicat, l’entitat remarca que, tot i que hi havia una autorització atorgada per utilitzar l’au com a esquer viu per a una investigació, havia d’estar “en bon estat sanitari i de salut”: “Això no es va complir”. Seggons l’ONG, l’animal va estar “lligat durant dies” i sense menjar ni aigua. Faada considera l’arxiu “un escàndol”.

El 5 d’octubre del 2022, uns militars van localitzar l’animal lligat en un camp de maniobres i van alertar els Mossos d’Esquadra, que es van desplaçar fins al lloc. Allà mateix, va arribar un biòleg que va explicar que la presència de la gallina, una càmera i un sensor de moviment formaven part d’una investigació científica autoritzada. Els Mossos van comissar la gallina i els aparells i van anar, amb el biòleg, fins a la comissaria de la Jonquera on van prendre declaració a l’investigador. Els Mossos van instruir diligències informatives per al jutjat.

Una setmana després, Faada va fer pública la interposició d’una denúncia contra la UdG per “maltractar greument” la gallina localitzada en zona militar. L’ONG reclamava l’obertura d’un expedient sancionador i que es revoqués el permís al·legant que l’autorització per a la investigació relacionada amb l’àliga cuabarrada estableix que, encara que s’utilitzi l’animal com a “esquer viu”, ha d’estar en “bon estat sanitari i de salut”.

FAADA ha emès un nou comunicat lamentant que la Generalitat hagi arxivat l’expedient i recullen que, segons diversos testimonis i el mateix atestat policial, la gallina estava “desplomada i immobilitzada” al costat de dues càmeres i sensors de fototrampeig (que duien l’etiqueta de la universitat). La denúncia era per infraccions greus o fins i tot molt greus de la Llei de protecció dels animals.n “Inesperadament, la Generalitat ens ha notificat l’arxiu de les actuacions corresponents a l’expedient sancionador per, erròniament, considerar que els fets no constitueixen una infracció administrativa”, critica l’ONG que considera “sorprenent” aquesta conclusió perquè consideren que el maltractament de l’au era “evident” i que estava avalat per les declaracions dels agents que van localitzar la gallina i per un informe fet per un veterinari. “Des de FAADA recordem que, per posar fi al maltractament animal, és indispensable que les administracions públiques competents per incoar expedients sancionadors facin les actuacions necessàries, imposant sancions i mesures adequades”, conclou FAADA que assenyala que “sense una potestat sancionadora efectiva i en conformitat amb la normativa sobre protecció animal” es continuaran “perpetuant” situacions de maltractament animal, afegeix l’Acn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat