Societat

El centre de tortugues de l’Albera construeix una bassa artificial

L’objectiu és garantir la reproducció d’amfibis i libèl·lules en plena sequera

El Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l’Albera està construint una bassa artificial per atraure amfibis, libèl·lules i alguns rèptils i afavorir-ne la reproducció, informa l’ACN. L’Albera és, precisament, un dels espais naturals amb més biodiversitat de Catalunya i de l’Europa occidental. De fet, de les 18 espècies d’amfibis que hi ha a Catalunya, 13 estan a l’Albera i d’aquestes, se n’han observat 11 al centre. Entre elles, hi ha el tritó verd, la reineta o el tòtil. De libèl·lules i espiadimonis, n’hi ha 70 espècies i 43 són presents a l’Albera, set d’elles al CRT. Malgrat això, la falta d’aigua posa en risc l’equilibri d’aquest ecosistema. La nova bassa, de 14 metres de llarg i gairebé nou d’amplada, vol ser un focus d’atracció per aquesta fauna. Està en construcció i es preveu que estigui enllestida a finals de març, quan el centre reobrirà portes coincidint amb la fi de la hivernació de les tortugues. L’espai, a més, serà visitable per als més de 8.000 visitants que passen anualment pel centre. Està previst que es renaturalitzi i s’hi instal·li un cartell informatiu explicant la diversitat d’espècies que s’hi establiran.

“Hem decidit tirar endavant aquest projecte, amb l’ajuda de la Fundació Alchimia Solidària, per afavorir aquestes espècies en aquesta zona de l’Albera, on hi plou poc, hi ha molta escassedat d’aigua i on quan plou l’aigua es filtra molt ràpid i gairebé no hi ha punts d’aigua permanents”, explica el tècnic del centre, Andreu Cufí. “Ara que hi ha tanta sequera, tenir un punt d’aigua permanent -utilitzaran una bomba de recirculació- afavorirà que totes aquestes espècies tinguin un punt on reproduir-se i altres animals com ocells també hi puguin venir”, afegeix.

Plantes autòctones

Pel que fa a la vegetació, a banda de l’espontània que hi surti, s’hi plantarà boga i lliri groc. A dins, hi haurà nenúfars autòctons, que es mantenen al centre i que es van traslladar d’una bassa desapareguda al Baix Ter l’any 1994. També s’hi plantarà una altra planta aquàtica, Euphorbia palustris, una espècie lligada a les zones humides i que manté a les comarques gironines una de les úniques poblacions de Catalunya. El centre conserva diversos exemplars recuperats dels Aiguamolls de l’Empordà.

Omplir una bassa de Cap de Creus

Aquesta no és la primera vegada que es fa una iniciativa d’aquestes característiques. A finals de novembre, efectius del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) van abocar uns 3.000 litres d’aigua regenerada procedent de la depurador del Port de la Selva en una bassa del Cap de Creus per afavorir la reproducció de diversos amfibis. Es tracta d’una bassa històrica de Mas Ventós, on els experts havien comptabilitzat fins a set espècies d’amfibis com el tritó verd, la salamandra o el gripau però que la sequera acumulada havia deixat completament seca.

La sequera i els efectes en les tortugues

La falta de pluja fa temps que manté en alerta aquest centre, ubicat a Garriguella. Aquest estiu, la sequera va avançar el naixement de tortugues mediterrànies i va provocar la mort d’algunes cries. Al centre, es van trobar alguns exemplars completament secs dins els ous.

Malgrat l’alarma que va provocar la situació, Cufí diu que les poques pluges que hi va haver a finals d’agost i principis de setembre van ajudar a revertir l’escenari i, finalment, han aconseguit que hi neixin unes 300 cries. “A vegades, n’hem tingut 400 però 300 és una bona xifra”, assegura.

El que estan detectant ara, però, en plena etapa d’hivernació és que els dies amb les temperatures més altes algunes tortugues surten dels caus. “A més, com que hi ha molta sequera, a la mínima que plou una mica i detecten aigua, surten”, detalla Cufí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins